MBLEx Practice Test 2020 Free PDF

MBLEx Practice Test Free PDF 2020: Download Massage & Bodywork Licensing Examination (MBLEx) sample question answers in printable PDF. Help you Massage therapy exam study preparation. The Federation of State Massage Therapy Boards (FSMTB) is the official authority that conducted this test online.

The actual Massage & Bodywork Licensing Examination (MBLEx) is consist of 100 multiple choice type question and the total given time duration is 2 hours (120 minutes). You can check MBLEx Exam and Study Guide 2020 for better test prep.

MBLEx Practice Test 2020

Each of the following MBLEx Practice Test 2020 is consists of 50 questions. Unlike the actual test, you have unlimited time to think and answers our questions. Note in the actual test you are bound to attempt all questions. If you left a single question then you will fail the test.

MBLEx Practice Test 2020 Free PDF

For questions regarding the FSMTB Examination Center, please contact the MBLEx Service Support Center at mblex@fsmtb.org. or check official website www.fsmtb.org

History and Culture subcategories will no longer be tested
NO NEED TO SCROLL DOWN

1. Individual bone cells.

  • A). Osteoblast
  • B). Osteocytes.
  • C). Osteoma.
  • D). Osteoclast
View Correct Answer
 Answer: B
Osteocyte, a cell that lies within the substance of fully formed bone. Responsible for many of the activities that keep your bones healthy.

2. Herniation in the umbilical region, usually owing to a congenital deformity.

  • A). Hiatal hernia
  • B). Abdominal Hernia
  • C).  Inguinal hernia
  • D). Umbilical hernia.
View Correct Answer
 Answer: D
An umbilical hernia is a result of weakness in the muscles in or around your belly button.

3. Cell fragments without nuclei that assist in blood clotting; have a life span of approximately 8 to 10 days.

  • A). Erythrocytes
  • B). Thrombocytopenia
  • C). Thrombocytes (platelets).
  • D). Reticulocytes
View Correct Answer
 Answer: C
One of the functions of Thrombocytes is Secrete procoagulants (clotting factors) to promote blood clotting.

4. Tissue that lines body surfaces and cavities.

  • A). Connective tissue
  • B). Scar tissue
  • C). Epidermal tissue
  • D). Epithelial tissue.
View Correct Answer
 Answer: D
Epithelial tissues are widespread throughout the body. They form the covering of all body surfaces, line body cavities and hollow organs, and are the major tissue in glands.

Q5. the cutting off of a projecting part (e.g., limb, breast). Contraindication/indication: use caution around broken skin; tapotement and other tissue manipulation can increase circulation and reduce scar tissue.

  • A). Amputation.
  • B). Avulsion
  • C). Debridement
  • D). Melanin.
View Correct Answer
 Answer: A
Amputation is the removal of a limb by trauma, medical illness, or surgery. As a surgical measure, it is used to control pain or a disease process in the affected limb, such as malignancy or gangrene.

Q6. The benefits of touch and its effect on emotions are generally physiologic in nature but can have an energetic effect as well. Most of the effects of massage on hormones, neurotransmitters, and various systems (e.g., the nervous, circulatory, immune systems) can result in physical as well as mental and emotional changes. The connection between the physical and the emotional can be observed in the “fight or flight” mechanism of the sympathetic and parasympathetic nervous systems, which is based on an emotional reaction of perceived threat or stress and causes emotional as well as physical responses.

  • A). Emotional reactions.
  • B). Motivated behavior
  • C). Sentimental reactions.
  • D). No reactions.
View Correct Answer
 Answer: A

Q7.  Condition(s) used to treat: Digestive system problems.

  • A). Pharynx.
  • B). Rosemary
  • C). Spearmint
  • D). Peppermint.
View Correct Answer
 Answer:  D
 Peppermint oil acts as an antispasmodic and relaxes the smooth muscles in the intestine as well as helps to minimize symptoms of indigestion, gas, and bloating, all common with IBS.

Q8. Secrete serous fluid, a lubricant; cover the internal organs in the thoracic, abdominal, and pelvic cavities.

  • A). Mucous membrane
  • B). Posterior (dorsal).
  • C). Serosa membrane
  • D). Serous membrane (serosa)
View Correct Answer
 Answer: D
In anatomy, serous membrane (or serosa) is a smooth tissue membrane consisting of two layers of mesothelium, which secrete serous fluid. The inner layer that covers organs (viscera) in body cavities is called the visceral membrane.

Q9. Muscle pain.

  • A). Myalgia.
  • B). Myositis
  • C). Anoxia.
  • D). Myopathy
View Correct Answer
 Answer: A
Myalgia: Pain in a muscle or group of muscles. Muscle pain can have causes that aren’t due to underlying disease. Examples include exercise, prolonged sitting, etc), whereas Myositis causes include infection, injury, autoimmune conditions, and drug side effects, etc.

Q10. A network of interconnecting nerves.

  • A). Ganglion
  • B). Neuropathy
  • C). Nerve plexus.
  • D). Gracilis.
View Correct Answer
 Answer: C
A nerve plexus is a plexus (branching network) of intersecting nerves.

Q11. The shock caused by bacterial infection; results in localized vasodilation and increased blood vessel permeability, and thus decreased blood pressure.

  • A). Septic shock.
  • B). Anaphylactic shock
  • C). Cardiogenic shock
  • D). Hypovolemic shock
View Correct Answer
 Answer: A
Septic shock is a severe and potentially fatal condition that occurs when sepsis leads to life-threatening low blood pressure.

Q12. These are mostly related to meridian concepts in Oriental medicine, in which the 14 basic meridians flow in a pattern. The practitioner can palpate the meridians at specific acupuncture points or perform pulse reading, which can be an assessment of the meridian flow at the wrists, where all basic meridians can be accessed.

  • A). Energy channel blockage (Asian).
  • B). energy channeling therapy
  • C). energy channeling treatment
  • D). All of the above
View Correct Answer
 Answer: A

Q13. acts as the “pacemaker” of the heart; situated in the posterior wall of the right atrium.

  • A). Parotid glands.
  • B).  Sinus node
  • C). Atrioventricular node
  • D). Sinoatrial (SA) node.
View Correct Answer
 Answer: D
The sinoatrial (SA) node or sinus node is the heart’s natural pacemaker. It’s a small mass of specialized cells in the top of the right atrium (upper chamber of the heart). 

Q14. Drugs used to reduce vasoconstriction, thereby allowing blood pressure to lower. Common drugs in this group include enalapril (Vasotec), ramipril (Altace), and benazepril hydrochloride (Lotensin).

  • A). EAC inhibitors.
  • B). AEC inhibitors.
  • C). ACE inhibitors.
  • D). CAE inhibitors.
View Correct Answer
 Answer: C
Angiotensin-converting enzyme (ACE) inhibitors are heart medications that widen, or dilate, your blood vessels. That increases the amount of blood your heart pumps and lowers blood pressure.

Q15. Position: proximal to the wrist, Origin: distal anterior ulna, Insertion: distal anterior radius, Action: forearm pronation.

  • A). Mitochondria.
  • B). Pronator quadratus.
  • C). Pancreas.
  • D). Pronator teres
View Correct Answer
 Answer: B
Pronator quadratus is a square-shaped muscle on the distal forearm that acts to pronate (turn so the palm faces downwards) the hand..

Q16. softening and deterioration of the articular cartilage on the posterior patella; pain usually experienced when forcefully extending the knee Causes: instability of the knee; substantial misalignment of the patella on the femur; overuse; chronic subluxation of the patella.Contraindication/indication: obtain advice and approval of client’s doctor before performing bodywork because of potential damage (particularly in acute cases); massage to and stretching of the quadriceps would be beneficial and could relieve the pain.

  • A). Craniosacral pulses.
  • B). Salicylates.
  • C). Chondromalacia patellae.
  • D). Pharmacodynamics.
View Correct Answer
 Answer: C
The cartilage under the kneecap is a natural shock absorber. Chondromalacia patellae may develop when the knee is overused or injured. It’s usually treated with rest, pain relievers and physiotherapy. If these treatments don’t work, surgery may be required.

Q17. Condition(s) used to treat: Decreased energy.

  • A). Research on d-aspartic acid (DAA)
  • B). Fenugreek
  • C). Tribulus
  • D). Ginseng.
View Correct Answer
 Answer: D
Both American ginseng and Asian ginseng are believed to boost energy, reduce stress, promote relaxation, treat diabetes, and manage sexual dysfunction in men.

Q18. The heart chakra represents growth, love, and balance between body, mind, and spirit. It is the seat for compassion and love and can manifest pressure when a lack of love and compassion is present in the form of the immune system or heart problems.

  • A). Chakra 1
  • B). Chakra 2
  • C). Chakra 3
  • D). Chakra 4
View Correct Answer
 Answer: D
The heart chakra is associated with compassion, affection, and love. The energy of the heart chakra starts in the center and expands through the chest.

Q19. Patches of lymphoid tissue that contain high amounts of phagocytes and produce lymphocytes; usually occur in clusters and carry the name of the region of the body in which they are found.

  • A). Lymph glands
  • B). Lymph nodes.
  • C).  Salivary glands
  • D). Tonsils
View Correct Answer
 Answer: B
The primary function of lymph nodes is the filtering of lymph to identify and fight infection.

Q20. a hormone produced by the alpha cells; increases blood sugar levels by various means (e.g., releasing glucose from glycogen stores in the liver).

  • A). Glucagon.
  • B). Insulin
  • C). Cortisol
  • D). Glucose
View Correct Answer
 Answer: A
Glucagon is a peptide hormone, produced by alpha cells of the pancreas. It works to raise the concentration of glucose and fatty acids in the bloodstream, and is considered to be the main catabolic hormone of the body. It is also used as a medication to treat a number of health conditions.

Q21. The study of the normal functioning of the body is called.

  • A). Physiology.
  • B). Physiotherapy
  • C). Pathophysiology
  • D). Psychology
View Correct Answer
 Answer: A
Physiology is the scientific study of functions and mechanisms in a living system.

Q22. The practitioner who wrote “The Art of Massage, Its Physiological Effects and Therapeutic Applications” is:

  • A. Dr. Johann Mezger
  • B. Per Henrik Ling
  • C. Andreas Vesalius
  • D. Dr. John Harvey Kellogg
View Correct Answer
 Answer: D
Originally published: 1895, Author: John Harvey Kellogg.