WHMIS Quiz – 1 Multiple Choice Question Answers 2020 (FREE PDF)

WHMIS Quiz – 1 Practice Test Question Answers 2020 (FREE PDF): This test is just a sample supplement is designed for workers who have previously completed a WHMIS 1988 course. Either you can practice our free quiz question answers or you can download printable PDF for better exam preparation online.

WHMIS Practice Test 1

Purpose WHMIS 2020 Prep Test
Question Type Multiple Choice and True False
Test Type Sample Practice Test
PDF Available YES
Printable YES
Total Question 15
Applicable Country Canada
Live Score N/A

WHMIS Quiz – 1

Multiple Choice Question Answers

Q1. The “hazardous product” was called ___?

๐Ÿ”˜A. Containment product ๐Ÿ”˜B. Controlled product
๐Ÿ”˜C. Hazard Control product ๐Ÿ”˜D. Non-safely product
Show Answers
Answer: B: Controlled product (the previous name for a hazardous product under WHMIS 1988)

Q2. Which of the following is the main purpose of the federal WHMIS legislation?

๐Ÿ”˜A. Require employers to obtain health and safety information about hazardous products ๐Ÿ”˜B. requires a supplier who sells or imports a hazardous product intended for use
๐Ÿ”˜C. require employers to obtain health and safety information about hazardous products ๐Ÿ”˜D. all of them
Show Answers
Answer: D

Q3. WHMIS is a:

๐Ÿ”˜A. Workplace transportation guide ๐Ÿ”˜B. Workplace hazardous materials information system
๐Ÿ”˜C. Workplace Hazard Control information system ๐Ÿ”˜D. Worker safety information system
Show Answers
Answer: B

Q4. The “hazardous product” is now known as___?

๐Ÿ”˜A. ๐Ÿ”˜B.
๐Ÿ”˜C. ๐Ÿ”˜D.
Show Answers
Answer: A -7

Q5. WHMIS provides information to workers about hazardous materials through which of the following method(s)?

๐Ÿ”˜A. Supplier & Workplace label ๐Ÿ”˜B. Safety Data Sheets
๐Ÿ”˜C. Worker education & training ๐Ÿ”˜D. All of the above
Show Answers
Answer: D

WHMIS is a Canada-wide system that provides workers with information about hazardous materials through supplier and workplace labels, SDSs, and worker education and training. In Canada, if a workplace uses hazardous products, there must be a WHMIS program in place. Workers must be educated and trained so they understand the hazards, and know how to work safely with hazardous products

Q5. According to the Hazardous Products Act (HPA) which of the following statement is True?

๐Ÿ”˜A. Provide a label and safety data sheet to the purchaser of the product ๐Ÿ”˜B. classify a product into prescribed hazard classes and categories
๐Ÿ”˜C. provides for the protection of confidential business information ๐Ÿ”˜D. set out the criteria that Health Canada must use
Show Answers
Answer: A

Q6. Safety data sheets have a new, standardized ______ format with prescribed information elements.

๐Ÿ”˜A. 12-section ๐Ÿ”˜B. 13-section
๐Ÿ”˜C. 15-section ๐Ÿ”˜D. 16-section
Show Answers
Answer: D

Safety data sheets have a new, standardized 16-section format with prescribed information elements.ย 

Q7. Safety data sheets are required to be updated _____ basis

๐Ÿ”˜A. as per the requirement ๐Ÿ”˜B. every three years
๐Ÿ”˜C. on an ongoing basis ๐Ÿ”˜D. when information becomes available
Show Answers
Answer: C Safety data sheets are required to be updated on an ongoing basis, as new information about a product becomes available. There is no longer a requirement to update a safety data sheet every three years.

Q8. The “hazardous product” is now known as___?

๐Ÿ”˜A. ๐Ÿ”˜B.
๐Ÿ”˜C. ๐Ÿ”˜D.
Show Answers
Answer: A -7

Q9. The Occupational Health and Safety Act (OHSA) generally requires

๐Ÿ”˜A. employers to ensure hazardous products are identified ๐Ÿ”˜B. to obtain safety data sheets and make them available in the workplace
๐Ÿ”˜C. to provide instruction and training to workers. ๐Ÿ”˜D. all of the above
Show Answers
Answer: D

Q10. Which of the following is an example of controlling a hazard AT THE SOURCE

๐Ÿ”˜A. Ventilation at the workstation ๐Ÿ”˜B. Use of personal protective equipment
๐Ÿ”˜C. Elimination or substitution of the hazardous substance ๐Ÿ”˜D. All of the above
Show Answers
Answer: C. Elimination or substitution of the hazardous substance

Q11. If you are a Supplier then one of your duty should be “to label hazardous products as a condition of sale or importation”.

๐Ÿ”˜ True ๐Ÿ”˜ False
Show Answers
Answer: A True

A supplier is a person who, in the course of business, sells or imports a hazardous product

Q12. “A WHMIS supplier label may contain more than one hazard symbol”.

๐Ÿ”˜ True ๐Ÿ”˜ False
Show Answers
Answer: A True

Q13. Staff or affiliates who work with hazardous substances must have job-specific WHMIS training at the departmental level

๐Ÿ”˜ True ๐Ÿ”˜ False
Show Answers
Answer: A True

Q14. The goal of WHMIS education and training is to reduce workplace injury and illness due to exposure to hazardous substances.

๐Ÿ”˜ True ๐Ÿ”˜ False
Show Answers
Answer: A True

Q15. There are two broad hazard groups: physical hazards and health hazards.

๐Ÿ”˜ True ๐Ÿ”˜ False
Show Answers
Answer: A True
See also