HESI A2 Vocabulary Practice Test 2020

HESI A2 Vocabulary Practice Test 2020 with Grammar [PDF]. Download a free printable question answer quiz for preparing the HESI Admission Assessment Exam 2020. HESI A2 a2 vocab practice test online. There are 30 multiple choice questions with answers.

Test Name HESI A2 Test Prep
Subject Vocabulary and Grammar Practice Test
Question Type Multiple Choice
Test Type Sample Practice Test
No. of Question 30
Passing Score 70% or higher
Printable PDF Available
See also HESI A2 Reading Comprehension Practice Test [SET – 1]

HESI A2 Vocabulary Practice Test 2020

Select the meaning of the underlined word in the sentence.

Q1. The nurse called the doctor when the patient’s condition began to deteriorate.

  • A. grow
  • B. improve
  • C. worsen
  • D. clarify
View Correct Answer
 Answer: C

Q2. Select the meaning of the underlined word in the sentence.

The patient was diagnosed with a psychiatric disorder.

  • A. rule
  • B. system
  • C. organization
  • D. illness
View Correct Answer
 Answer: D

Q3. Select the word that means “brief, to the point.”

The teacher’s instructions were concise, so the student was able to complete the project in a reasonable period of time.

  • A. period
  • B. concise
  • C. complete
  • D. reasonable
View Correct Answer
 Answer: B

Q4. What word meaning “once a year” fits best in the sentence?

The __________ family reunion picnic was held at the Jones farm instead of the county park.

  • A. regular
  • B. annual
  • C. biennial
  • D. holiday
View Correct Answer
 Answer: B

Q5. Docile is best defined as being __________.
  • A. defiant
  • B. disobedient
  • C. firm
  • D. compliant
View Correct Answer
 Answer: D

Q6. Select the meaning of the underlined word in the sentence.

Because the patient had an occluded artery, the physician decided to perform cardiovascular surgery.

  • A. Obstructed
  • B. Open
  • C. Broken
  • D. Cloudy
View Correct Answer
 Answer: A

Q7. Select the word that means “an undesired problem that is the result of some other event.”

The complication of the surgery caused the patient to remain in the hospital to have an additional complement of testing procedures implemented.

  • A. Complication
  • B. Complement
  • C. Procedures
  • D. Implemented
View Correct Answer
 Answer: A

Q8. Select the meaning of the underlined word in the sentence.

The dog developed bilateral weakness in its hindquarters, so the veterinarian created a wheeled cart to help the dog walk.

  • A. Present on two sides
  • B. Available for exercise
  • C. Affecting the left side
  • D. Affecting the right side
View Correct Answer
 Answer: A

Q9. Select the correct definition of the underlined word.

The doctor’s prognosis gave the patient and his family reason to feel optimistic about the surgery.

  • A. Instructions
  • B. Estimate
  • C. Behavior
  • D. Outcome statement
View Correct Answer
 Answer: D

Q10. Select the meaning of the underlined word in the sentence.

The child developed a labile condition that worried the parents, so they brought the child to the doctor’s office for a checkup.

  • A. Fevered
  • B. Volatile
  • C. Stomach
  • D. Vision
View Correct Answer
 Answer: B

Q11 The nurse noted in the chart, “The patient is lethargic.” How was the patient behaving?
  • A. Pacing the halls, yelling at the staff
  • B. Difficult to arouse
  • C. Shaking uncontrollably
  • D. Not responding to painful stimuli
View Correct Answer
 Answer: B

Q12. Select the meaning of the underlined word in the sentence.

The doctor made an initial examination of the patient.

  • A. Complete
  • B. First
  • C. Incomplete
  • D. Discharge
View Correct Answer
 Answer: B

Q13. Select the word or phrase that will identify the correct meaning of the underlined word.

Progeny is a term used to describe a person’s __________.

  • A. creditors
  • B. offspring
  • C. hereditary disease
  • D. health status
View Correct Answer
 Answer: B

Q14. What is the best description for the word distal?
  • A. The part of the heart that receives blood from the lungs
  • B. Urgent
  • C. The part of the body farthest from the injury
  • D. Empathetic
View Correct Answer
 Answer: C

Q15. Select the correct definition of the underlined word.

The incidence of smoking has decreased in recent years because of the effectiveness of advertising campaigns.

  • A. Prestige
  • B. Glamour
  • C. Occurrence
  • D. Influence
View Correct Answer
 Answer: C

Q16. Which word is not spelled correctly in the context of the sentence?

The ICU nurse-manger wanted all staff to sign the letter complaining about working hours at the unit.

  • A. ICU
  • B. sign
  • C. manger
  • D. complaining
View Correct Answer
 Answer: C

Q17. Select the meaning of the underlined word in the sentence.

When examined, the laboring mother was at 50% dilation.

  • A. Blood pressure
  • B. Cervical opening
  • C. Birth process
  • D. Exhumation
View Correct Answer
 Answer: B

Q18. Which word is not spelled correctly in the context of this sentence?

The nurse went form room to room looking for the missing patient.

  • A. patient
  • B. form
  • C. nurse
  • D. missing
View Correct Answer
 Answer: B

Q19. Select the meaning of the underlined word in the sentence.

To alleviate his pain, the nurse gave the patient a PRN medication.

  • A. Pinpoint
  • B. Relocate
  • C. Eradicate
  • D. Reduce
View Correct Answer
 Answer: D

Q20. Select the meaning of the underlined word in the sentence.

Being bilingual is an advantage for a nurse.

  • A. Able to speak more than one language
  • B. Able to use either hand with equal skill and ease
  • C. Not squeamish when seeing blood
  • D. Can remember everything that is read
View Correct Answer
 Answer: A

Q21. What is the best description for the term fracture?
  • A. Break
  • B. Brake
  • C. Cut
  • D. Cure
View Correct Answer
 Answer: A

Q22. Which word is not spelled correctly in the context of the sentence?

The physician thought it was unecessary to explain the procedure.

  • A. physician
  • B. unecessary
  • C. explain
  • D. procedure
View Correct Answer
 Answer: B

23. Select the meaning of the underlined word in the sentence.

Exogenous factors will affect the patient’s well-being.

  • A. Produced outside the body
  • B. Produced within the body
  • C. Produced by the kidneys
  • D. Hereditary
View Correct Answer
 Answer: A

Q24. To implement something is to _______________.

  • A. prevent it from occurring
  • B. emphasize the importance of
  • C. cause it to happen
  • D. follow from beginning to end
View Correct Answer
 Answer: C

Q25. Posterior refers to which part of the body?
  • A. Topmost
  • B. Lowermost
  • C. Front
  • D. Back
View Correct Answer
 Answer: D

Q26. Select the meaning of the underlined word in the sentence.

The precipitous change was considered a good thing.

  • A. Difficult
  • B. Abrupt
  • C. Gentle
  • D. Unanticipated
View Correct Answer
 Answer: B

Q27. Select the meaning of the underlined word in the sentence.

His untoward actions during the admission process created a problem for the nurse.

  • A. Violent
  • B. Casual
  • C. Unseemly
  • D. Capricious
View Correct Answer
 Answer: C

Q28. Select the meaning of the underlined word in the sentence.

The practical nurse is planning to administer a transdermal medication.

  • A. Applied directly to the skin
  • B. Injected just barely under the skin
  • C. Injected in the tissue just below the skin layer
  • D. Directly under the tongue
View Correct Answer
 Answer: A

Q29. Select the meaning of the underlined word in the sentence.

The potent medication reduced the symptoms almost immediately.

  • A. Correct
  • B. Strong
  • C. Liquid
  • D. Tablet
View Correct Answer
 Answer: B

Q30. Which word can be defined as a truth, a rule, or a law?
  • A. Prescription
  • B. Tort
  • C. Principle
  • D. Malpractice
View Correct Answer
 Answer: C

Download HESI A2 Vocabulary Practice Test 2 [PDF]

Document Type Download Link
Free Editable Doc File
Free Printable PDF File

See also