California Gun Permit Practice Test (30 Questions Answers)

California Gun Permit Practice Test (30 Questions Answers). To obtain a Firearm Safety Certificate, a person must pass a Department of Justice (DOJ) written test. Therefore, you can download FSC Test Prep in PDF or Practice question answers in Quiz.

California Gun Permit Practice Test (30 Questions Answers)

Test Name FSC Practice Test
Test Administration Department of Justice (DOJ) California
Passing Marks 75%
Total Question 30
Test Type Sample Ture / False and Multiple Choice
Topics Covered Mix

Q1. What is GVRO?

  • (A) Use to obtain a Temporary Emergency Gun Violence Restraining Order that is effective immediately for 21 days.
  • (B) Use to start the court case to get a Gun Violence Restraining Order that will last 21 days
  • (C) The law exempts certain categories of individuals from the FSC and safe handling demonstration requirements.
  • (D) The law exempts certain categories of individuals from the FSC and safe handling demonstration requirements.
View Correct Answer
 Answer: A

Q2. What a GVRO Does?

  • (A) Not possess a firearm or ammunition
  • (B) Not purchase a firearm or ammunition
  • (C) Relinquish any firearms and/or ammunition to law enforcement, sell them, or store them with a licensed firearms dealer.
  • (D) All of the above
View Correct Answer
 Answer: D

Q3. What are the two types of GVROs?

  • (A) Ex Parte GVRO
  • (B) Temporary Emergency GVRO
  • (C) Emergency GVRO
  • (D) All of the above
View Correct Answer
 Answer: A and B There are two initial types of GVROs

Q4. A Temporary Emergency GVRO may only be sought by a law enforcement officer. 

  • (A) True
  • (B) False
View Correct Answer
 Answer: A  

Q5. An Ex Parte GVRO may be sought by a law enforcement officer or an immediate family member.

  • (A) True
  • (B) False
View Correct Answer
 Answer: A  

Q6. Which of the following is considered to be a locked container (when being transported)?

  • (A) the trunk of a car
  • (B) the glove box of a car
  • (C) the utility box of a car
  • (D) All of the above
View Correct Answer
 Answer: A  

Q7. Can any person manufacture (home-built) a firearm?

  • (A) Yes
  • (B) No
  • (C) First apply to the California DOJ for a serial number
  • (D) None of the above
View Correct Answer
 Answer: C  

Q8. The Constitution of California does not contain a provision explicitly guaranteeing an individual right to keep and bear arms.

  • (A) True
  • (B) False
View Correct Answer
 Answer: A  

Q9. Can I carry a gun without a concealed weapons permit in CA?

  • (A) CCW permit is required
  • (B) Delar Permit is required
  • (C) Handgun Safety Certificate is required
  • (D) Firearm Safety Certificate is required
View Correct Answer
 Answer: A Carry Concealed Weapon (CCW) 

Q10. Carrying a loaded magazine separate from the handgun is Prohibited under the CA Penal Code.

  • (A) True
  • (B) False
View Correct Answer
 Answer: B NOT Prohibited under the CA Penal Code  

Q11. What is Microstamping?

  • (A) Ballistic Identification System
  • (B) Laser guidance system
  • (C) Techno-Polymers system
  • (D) Microscopic markings System
View Correct Answer
 Answer: A  no new models of semiautomatic handguns will be marketed in California and no manufacturer actually uses this technology in firearms available to the public

Q12. Who is exempt from this requirement “Dealers may not sell any new handgun unless it is listed in the state DOJ roster of handguns certified for sale”?

  • (A) private party transfers
  • (B) certain single-action revolvers
  • (C) pawn/consignment returns
  • (D) all of the above.
View Correct Answer
 Answer: D

Q13 When is it legal to carry a concealed firearm?

  • (A) If you are in your home or in your place of business (usually applies to business owners).
  • (B) If you are going to or from the shooting range, hunting, fishing, or camping.
  • (C) If you are transporting the gun.  As long as you are 18 or older, a person may carry a concealed firearm
  • (D) If you have a license to carry a concealed firearm.
View Correct Answer
 Answer: D

Q14. Who Can Apply for a Concealed Carry Permit in California?

  • (A) Good moral character and have attended a firearms training class
  • (B) Just cause to justify the permit (ex. you or your loved ones are in danger and the threat can be reduced if you have a concealed firearm)
  • (C) A resident or run a business in the city or county you are securing a CCW license from.
  • (D) All of the above
View Correct Answer
 Answer: D

Q15. If you have a concealed weapon permit from another state then do you have the right to carry a concealed weapon in California?

  • (A) Yes
  • (B) No
View Correct Answer
 Answer: B 

Q16. Which of the following process(s) may be used to prevent you from owning/possessing a firearm in California?

  • (A) DOJ Record Check
  • (B) California Personal Firearms Eligibility Check (PFEC)
  • (C) National Instant Criminal Background Check System (NICS)
  • (D) Both B and C
View Correct Answer
 Answer: D 

Q17. You may still be prohibited from owning or possessing a firearm even though you receive a PFEC response indicating you are eligible to own or possess firearms.

  • (A) True
  • (B) False
View Correct Answer
 Answer: A  Because PFEC does not include a Federal NICS check.

Q18. What is the minimum age to purchase & possess handguns in California?

  • (A) 18
  • (B) 19
  • (C) 20
  • (D) 21
View Correct Answer
 Answer: D  Because PFEC does not include a Federal NICS check.

19. In which of the following process all firearms purchases and transfers, including private party transactions and sales at gun shows, is done?

  • (A) PFEC and NICS Check
  • (B) Dealer’s Record of Sale (DROS)
  • (C) DOJ Check
  • (D) All of the above
View Correct Answer
 Answer: B must be made through a California licensed dealer under the Dealer’s Record of Sale (DROS) process.

Q20. A dealer can sell or transfer a gun to a person under 21, but over the age of 18, when, he/she possesses a valid hunting license.

  • (A) True
  • (B) False
View Correct Answer
 Answer: A  Because Some exceptions to this rule apply.

Q21. There is no limit on the total number of handguns that a person can buy.

  • (A) True
  • (B) False
View Correct Answer
 Answer: A any 30-day period.

Q22. What guns are considered a “handgun”?

  • (A) Revolvers
  • (B) Semiautomatic pistols
  • (C) Most firearms equipped with a pistol grip
  • (D) All of the above
View Correct Answer
 Answer: D.

Q23. To lawfully transport a handgun in a vehicle, California residents must ensure that it is:

  • (A) unloaded,
  • (B) locked in the trunk of the vehicle or in a locked container inside the vehicle, and
  • (C) apparent, or not concealed inside the vehicle
  • (D) All of the above
View Correct Answer
 Answer: D.

Q24. It is always a crime to transport a loaded firearm.

  • (A) True
  • (B) False
View Correct Answer
 Answer: A

Q25. When transporting an assault weapon, Californians must ensure that it is:

  • (A) unloaded
  • (B) stored in a locked container
  • (C) only be transported to and from certain places
  • (D) All of the above
View Correct Answer
 Answer: D.

Q26. If a gun owner knows that a child can access a stored gun, he/she should:

  • (A) make certain that it is unloaded, and
  • (B) store it in a place outside of the child’s access (like a locked container).
  • (C) store their gun in a different location than the ammunition
  • (D) All of the above
View Correct Answer
 Answer: D.

Q27. Which of the following parties may issue a CCW?

  • (A) a county sheriff
  • (B) the chief or other head of a municipal police department.
  • (C) California Department of Justice
  • (D) A and B
View Correct Answer
 Answer: D.

Q28. It is generally a crime for a person to openly carry unloaded guns in California.

  • (A) True
  • (B) False
View Correct Answer
 Answer: A Carrying an unloaded handgun in public is a misdemeanor.

Q29. is it a crime for a person to do any of the following? (select option that applies)

  • (A) manufacture them,
  • (B) import them into the state,
  • (C) keep them for sale,
  • (D) offer them for sale,
  • (E) give them away,
  • (F) lend them, or
  • (G) possess them
View Correct Answer
 Answer: ALL OF THE ABOVR.

Q30. Penal Code 30600 PC is the California statute that makes it a crime to manufacture, distribute, transport, import, sell or give away assault weapons and BMG rifles.

  • (A) True
  • (B) False
View Correct Answer
 Answer: A note that antique firearms and similar curios are exempt from this statute.

California Gun Permit Practice Test (SET 2)

Document Type Download Link
Free Editable Doc File
Free Printable PDF File
FSC Test Online Quiz
Chapter-wise FSC Practice Test

  1. DOJ FSC Test (Basic Knowledge) Quiz [Chapter 1]
  2. DOJ FSC Test: Firearms and Children [Chapter 2 ]
  3. California Gun Test Firearm Operation and Safe Handling (Chapter 3)
  4. DOJ FSC Test: Chapter 3 (Part 2)
  5. Firearm Safety Test on Firearm Ownership Chapter 4
  6. FSC Practice Test (Ch: 5 Firearms Laws)
  7. DOJ FSC Knowledge test “Parts of Gun”

End of all Chapters

Full set of FSC Sample Practice Test with printable PDF