FSC Practice Test (30 Question Answers Set 1) Printable PDF

California Firearm Safety Certificate (FSC) Practice Test (30 Question Answers Set 1) Printable PDF. Download the full sample question (10 true false and 20 multiple choice type) free printable pdf.

FSC Practice Test (30 Question Answers Set 1)

Test Name FSC Practice Test
Test Administration Department of Justice (DOJ) California
Passing Marks 75%
Total Question 30
Test Type Sample Ture / False and Multiple Choice
Topics Covered Mix

Q1. Which of the following does not meet “gun safe”?

  • A). Shall be able to fully contain firearms and provide for their secure storage.
  • B). Shall have a locking system consisting of at minimum a mechanical or electronic combination lock
  • C). A gun safe shall be capable of repeated use.
  • D).  A gun is always loaded and ready to use.
View Correct Answer
 Answer: D 

Q2. A gun safe exterior walls shall be constructed of a minimum ____ gauge thick steel.

  • A). 9-gauge
  • B). 12-gauge
  • C). 15-gauge
  • D). 19-gauge
View Correct Answer
 Answer: B 

Q3. The mechanical or electronic combination lock utilized by the safe shall have at least _____ possible combinations.

  • A).  1,00
  • B).  1,000
  • C).  10,000
  • D).  100,000
View Correct Answer
 Answer: C 

Q4. How many basic gun safety rules are there for gun owners to understand and practice at all times?

  • A).  Four
  • B).  Five
  • C).  Six
  • D).  Ten
View Correct Answer
 Answer: C 

Q5. What is a “safe direction”?

  • A).  Only point a gun at an object you intend to shoot
  • B).  Point a gun toward yourself or another person
  • C).  an accidental discharge of the gun may not cause injury or damage
  • D). Keep the gun pointed in the safest possible direction
View Correct Answer
 Answer: D

Q6. What is it called when you keep your finger off the trigger?

  • A). Responsible firearm use
  • B). Basic gun safety rules for gun owners
  • C). Firearm trigger discipline
  • D). All of the above
View Correct Answer
 Answer: D

Q7. Which of the following practice is safe?

  • A).  Keep your finger off the trigger
  • B).  Rest your finger on the trigger
  • C).  Moving around with your finger on the trigger
  • D). Keep your finger on the trigger
View Correct Answer
 Answer: A 

Q8. What are high-risk situations with firearms?

  • A). Accessible firearms in the home.
  • B). Ammunition and firearms stored together
  • C). Lack of supervision
  • D). All of the above
View Correct Answer
 Answer: D

Q9. What is firearm safety?

  • A). Proper storage.
  • B). Educate your child
  • C). safety devices
  • D). All of the above
View Correct Answer
 Answer: D 

Q10. When you may fire at a target?

  • A). if there is only a movement
  • B). if you see a different color/sound
  • C). if you found an unidentifiable shape
  • D). None of the above
View Correct Answer
 Answer: D

Q11. What is the best way to learn to shoot a pistol?

  • A). by shooting at water
  • B). by shooting at soft surfaces
  • C). by shooting at flat or hard surfaces
  • D). by shooting at Shooting Range
View Correct Answer
 Answer: D

Q12. Which of the following you must wear when shooting a gun?

  • A). ear and eye protection
  • B). hand protection
  • C). chest protection
  • D). all of the above
View Correct Answer
 Answer: A

Q13. According to Pursuant to California Penal Code section 25610, Who can transport a Handgun? 

  • A). a United States citizen over 18 years of age
  • B). a citizen who is temporarily in California
  • C).  a citizen who resides in California
  • D). All of the above
View Correct Answer
 Answer: D

Q14.  In California, you may transport by motor vehicle any handgun provided it is ______ and ______.

  • A). loaded and locked
  • B). Unloaded and locked
  • C). Unloaded and secured in the glove compartment
  • D). Unloaded and hidden in utility compartment
View Correct Answer
 Answer: B

Q15. Which of the following is known as “Nonconcealable firearms”?

  • A). Handgun
  • B). Assault weapons
  • C). Shotguns and Rifles
  • D). All of the above
View Correct Answer
 Answer: C 

Q16. Which of the following types of firearms NOT required to be transported in a locked container?

  • A). Shotguns and Rifles
  • B). Pistols
  • C). Revolvers
  • D). None of the above
View Correct Answer
 Answer: A

Rule: California Penal Code section 25400 

Q17. Which of the following firearms must be unloaded while they are being transported?

  • A). Shotguns and Rifles
  • B). Pistols
  • C). Revolvers
  • D). All of the above
View Correct Answer
 Answer: D

Q18. Can I give a firearm to my adult child? Can he/she give it back to me later?

  • A). YES
  • B). NO
  • C). Dealer transfer is required
  • D). Handgun Safety Certificate is required
View Correct Answer
 Answer: YES

If the firearm is a handgun, the recipient must obtain a Handgun Safety Certificate prior to taking possession.  

Q19. How long do I have to wait to buy another handgun?

  • A). one handgun in any 10-day period
  • B). one handgun in any 14-day period
  • C). one handgun in any 28-day period
  • D). one handgun in any 30-day period
View Correct Answer
 Answer: D

Q20. May I carry a concealed firearm in California?

  • A). Yes
  • B). No
  • C). unless you have a valid Carry Concealed Weapon (CCW) license
  • D). None of the above
View Correct Answer
 Answer: C

Q21. Keep your finger off the trigger until you are ready to shoot.

  • A). True
  • B). False
View Correct Answer
 Answer: A. True

Q22. Avoid using ammunition that appears to be corroded

  • A). True
  • B). False
View Correct Answer
 Answer: A. True

Q23. A failure of the cartridge to fire after the primer has been struck by the firing pin is called ____.

  • A). Misfire
  • B). Hang Fire
View Correct Answer
 Answer: A

Q24. A perceptible delay in the ignition of a cartridge after the primer has been struck by the firing pin is called ___.

  • A). Hang Fire
  • B). Misfire
View Correct Answer
 Answer: A

Q25. When a cartridge fails to fire immediately, it will be known at first whether the problem is a misfire or a hang fire.

  • A). True
  • B). False
View Correct Answer
 Answer: False

Q26. Keep the gun pointed in a safe direction – a “_____” condition might exist and the cartridge could still fire.

  • A). Hang Fire
  • B). Misfire
View Correct Answer
 Answer: A

Q27. Squib loads can result in the bullet failing to exit the barrel.

  • A). True
  • B). False
View Correct Answer
 Answer: A True

Q28. Hang Fire is caused by the development of less than normal pressure or velocity after the ignition of the cartridge.

  • A). True
  • B). False
View Correct Answer
 Answer: False (“squib load” jam)

Q29. If a “squib load” jam occurs then you must stop firing immediately.

  • A). True
  • B). False
View Correct Answer
 Answer: True

Q30. If “hang fire” occurs then you must open the action of the gun to remove the cartridge.

  • A). True
  • B). False
View Correct Answer
 Answer: False

Do not attempt to open the action of the gun to remove the cartridge for at least 30 seconds.

Download FSC Practice Test (30 Question Set 1) Printable PDF

Document Type Download Link
Free Editable Doc File
Free Printable PDF File

FSC Practice Test (Main Page)

  1. DOJ FSC Test (Basic Knowledge) Quiz [Chapter 1]
  2. DOJ FSC Test: Firearms and Children [Chapter 2 ]
  3. California Gun Test Firearm Operation and Safe Handling (Chapter 3)
  4. DOJ FSC Test: Chapter 3 (Part 2)
  5. Firearm Safety Test on Firearm Ownership Chapter 4
  6. FSC Practice Test (Ch: 5 Firearms Laws)
  7. DOJ FSC Knowledge test “Parts of Gun”

Full set of FSC Practice Test with printable PDF