CNA Practice Test 1 (50 Questions Answers)

CNA Practice Test 1 (50 Questions Answers) Written (Knowledge) Test for United States Certified Nursing Assistant (CNA) exam. This sample question answers will help your CNA exam prep. You can also download printable PDF as a worksheet for CNA test preparation.

CNA Practice Test 1 (50 Questions Answers)

The exam that follows simulates the National Standards exam for certified nursing assistants. If you are required to take a written exam in order to be certified, the exam you take is likely to be very much like this one. This exam has 50 multiple-choice questions covering the range of duties of a certified nursing assistant. The exam is divided into sections (50 MCQs each); you may find questions on very different topics right next to each other.

Name of the Test CNA Practice Test
CNA Stands for  Certified Nursing Assistant
Administered by Prometric, HDMaster, Pearson Vue
Test Type Sample Multiple Choice Test
Total Questions 50 (fifty)
Answers and Explanation Available
Printable and Editable PDF Available
Topics Random
Test Part: Oral portion / Written (Knowledge) Test.

1. Which of the following should you observe and record when admitting a patient?

  • a. color of the stool and amount of urine voided
  • b. how much the patient has eaten and drunk
  • c. bruises, marks, rashes, or broken skin
  • d. requests the patient makes
View Correct Answer
 Answer: C

Failure to notice bruises or marks on the skin on admission may later cause someone to believe you were involved in abuse. 

2. When responding to a patient on the intercom, you should

  • a. ask for the patient’s name
  • b. say, May I help you?
  • c. give your name and position
  • d. say, The nurse will answer your call
View Correct Answer
 Answer: C

When responding to a patient on the intercom, you should give your name and position.  

3. Which of the following things should you do to familiarize a new patient with his or her surroundings?

  • a. show the patient where the call bell is and how to work it
  • b. tell the patient not to operate the TV
  • c. ask visitors to leave the room while you finish admitting the patient
  • d. raise the side rails of the bed and raise the bed to high position
View Correct Answer
 Answer: A

You should never leave a new admit until the patient knows how to call for help.  

4. When arranging a patient’s room, you should do all of the following EXCEPT

  • a. check signal cords
  • b. fix the back and knee rests as directed
  • c. administer medications
  • d. check lighting
View Correct Answer
 Answer: C

Nursing assistants are never allowed to give medications.  

5. When assisting a patient in and out of bed, you should always

  • a. employ body mechanic techniques
  • b. get another person to help
  • c. pull the patient’s feet out first, and then lift the back up
  • d. put shoes on the patient because the patient may slip
View Correct Answer
 Answer: A

You should always use good body mechanics when moving patients.   

6. When should you wash your hands?

  • a. when you notice they look or feel dirty
  • b. when the head nurse tells you to
  • c. at least twice a day
  • d. before and after contact with a patient
View Correct Answer
 Answer: D

You should wash your hands before and after contact with a patient.  

7. Which of the following is the correct procedure for serving a meal to a patient who must be fed?

  • a. serve the tray along with all the other trays, and then come back to feed the patient
  • b. bring the tray to the patient last; feed after you have served all the other patients
  • c. bring the tray into the room when you are ready to feed the patient
  • d. have the kitchen hold the tray for one hour
View Correct Answer
 Answer: C

You should not bring the tray into the room until you have time to feed the patient.  

8. A newly admitted patient has dirty fingernails. When giving the patient a bath, you should first

  • a. soak the nails
  • b. trim the nails
  • c. apply extra lotion
  • d. clean the nails with a metal file
View Correct Answer
 Answer: A

Soaking the nails first will make cleaning them easier.  

9. When you move a patient on a stretcher, you should stand at the patient’s

  • a. right side
  • b. left side
  • c. head
  • d. feet
View Correct Answer
 Answer: C

Always control a stretcher from the head in case you lose control of it.  

10. The most serious problem that wrinkles in the bedclothes can cause is

  • a. restlessness
  • b. sleeplessness
  • c. decubitus ulcers
  • d. bleeding and shock
View Correct Answer
 Answer: C

The most serious problem that wrinkles in the bedclothes can cause patients are decubitus ulcers, or decubiti.  

11. When making a bed, you can save steps and time if you

  • a. assemble all needed linen before starting to make the bed
  • b. tuck in bottom linen and top linen at the foot of bed before going to the head of bed
  • c. use only fitted sheets
  • d. ask for help from the head nurse
View Correct Answer
 Answer: A

Gathering all supplies first is a timesaver.  

12. One important way to reduce the incidence of decubitus ulcers is to

  • a. keep the patient in bed
  • b. force fluids every 2 hours
  • c. change position every 2 hours
  • d. all of the above
View Correct Answer
 Answer: C

Changing the patient’s position every 2 hours prevents bedsores.  

13. You are told to put a patient in Fowler’s position. Before changing the position of the patient’s bed, you should

  • a. open the window
  • b. explain the procedure to the patient
  • c. check with the patient’s family
  • d. remake the bed
View Correct Answer
 Answer: B

You should always explain procedures first, so b is the correct answer  

14. You touch the inside of the sink while rinsing soap off your hands. You should

  • a. allow the water to run over your hands for two minutes
  • b. dry your hands and turn off the faucet with the paper towel
  • c. repeat the wash from the beginning
  • d. none of the above
View Correct Answer
 Answer: C

You have contaminated your hands and must start over  

15. As a safety measure, when you give mouth care to an unconscious patient, you should position the patient

  • a. on her or his back
  • b. in semi-Fowler’s position
  • c. with the head turned to the side
  • d. in the supine position
View Correct Answer
 Answer: C

Turning the head to the side will assist in drainage out of the mouth.  

16. When you obtain a clean-catch urine specimen, you should

  • a. wash the patient’s hands
  • b. use clean techniques
  • c. use sterile techniques
  • d. perform the procedure in the bathroom
View Correct Answer
 Answer: B

A clean-catch urine specimen does not require sterile technique.  

17. Mr. Roark, a newly admitted conscious patient, has been put to bed. Before leaving him alone, you should

  • a. ask him if he is hungry
  • b. inspect his skin
  • c. complete the listing of his clothing and valuables
  • d. make sure he knows how to use the call light
View Correct Answer
 Answer: D

Always make sure new patients can call for help.  

18. When lifting a heavy object, you should bend at the

  • a. waist, keeping your legs straight
  • b. waist, rounding your shoulders
  • c. knees, keeping your back straight
  • d. knees and waist
View Correct Answer
 Answer: C

Keeping your back straight forces you to use your strong leg muscles.  

19. Wrinkles in the bedclothes can

  • a. overheat the patient
  • b. irritate the patient’s skin
  • c. result in torn sheets
  • d. restrict the patient’s activity
View Correct Answer
 Answer: B

This irritation can result in bedsores.  

20. When shaving a patient, you should

  • a. wet the patient’s face
  • b. apply aftershave lotion when done
  • c. give the patient a mirror when done
  • d. all of the above
View Correct Answer
 Answer: D

All the answers are correct.  

21. When cleaning a patient’s dentures at the sink, the reason to either line the emesis basin with a paper towel or to fill the sink with water is to

  • a. prevent contamination of the dentures
  • b. hide the dentures from view
  • c. guard against breaking the dentures
  • d. protect the basin from scratches
View Correct Answer
 Answer: C

The purpose of this procedure is to prevent breakage.  

22. When assisting a patient with eating, one of the first things you should do is

  • a. cut the food into large bite-size pieces
  • b. wash your hands and the patient’s hands
  • c. butter the patient’s bread
  • d. provide the patient with privacy
View Correct Answer
 Answer: B

Always remember to consider infection control.  

23. A patient has a new cast on his right arm. While caring for him, you should observe for

  • a. pulse above the cast
  • b. color and hardness of the cast
  • c. warmth and color of fingers
  • d. signs of crumbling at the cast end
View Correct Answer
 Answer: C

A new cast may cut off circulation. Choice c reminds you to check for circulatory impairment.  

24. Encouraging a patient to take part in activities of daily living (ADLs) such as bathing, combing hair, and feeding is

  • a. done only when time permits
  • b. the family’s responsibility
  • c. necessary for rehabilitation
  • d. a violation of patient rights
View Correct Answer
 Answer: C

Rehabilitation should always be part of the care plan.  

25. In caring for a confused elderly man, you should remember to

  • a. keep the bedrails up except when you are at the bedside
  • b. close the door to the room so that he does not disturb other patients
  • c. keep the room dark and quiet at all times to keep the patient from becoming upset
  • d. remind him each morning to shower and shave independently
View Correct Answer
 Answer: A

Make sure to follow agency policy.  

26. The water temperature for a tub bath is

  • a. 98° F
  • b. 105° F
  • c. 115° F
  • d. 212° F
View Correct Answer
 Answer: B

The water temperature for a tub bath is 105° Fahrenheit.  

27. When giving a complete bed bath, you should

  • a. not wash the patient’s genitals because the patient will feel embarrassed
  • b. use the same water throughout the bath to save you from extra trips
  • c. keep the patient covered as much as possible
  • d. position yourself on one side of the bed and stay there
View Correct Answer
 Answer: C

The other choices are wrong because of proper care techniques or body mechanics  

28. When assisting Mr. Cohen in learning to use a walker, you should

  • a. stand behind him and use a transfer belt
  • b. put padding all the way around the top rim
  • c. let him walk by himself so he gains independence
  • d. let him practice using the walker on the day he is discharged
View Correct Answer
 Answer: A

Standing behind him and using a transfer belt protects both the client and the aide.   

29. Before assisting a patient into a wheelchair, check to see if the

  • a. patient is adequately covered
  • b. floor is slippery
  • c. door to the room is closed
  • d. wheels of the chair are locked
View Correct Answer
 Answer: D

Before assisting a patient into a wheelchair, check to see if the wheels of the chair are locked.  

30. While giving an unconscious patient a bath, it is important to

  • a. give passive range of motion to all joints
  • b. let the team leader exercise the patient’s joints
  • c. call the physical therapist to exercise the patient afterwards
  • d. exercise the patient only if the doctor has ordered it
View Correct Answer
 Answer: A

Passive ROM should always be given with the bath on an unconsious patient.  

31. When reporting your patient’s condition to your team leader, you should report immediately

  • a. rash that appears suddenly
  • b. warm, dry, and pink skin
  • c. tough skin on the feet
  • d. scarred skin
View Correct Answer
 Answer: A

Of the answers listed, onlya is an acute change.  

32. When shaving a male patient’s face, you should

  • a. apply shaving cream sparingly
  • b. use upward strokes when shaving the cheeks
  • c. apply Betadine to any nicks
  • d. none of the above
View Correct Answer
 Answer: D

All of the answers a-c are wrong.  

33. A decubitus ulcer is a

  • a. stomach ulcer
  • b. pressure sore
  • c. duodenal ulcer
  • d. sore on the toe
View Correct Answer
 Answer: D

Decubitus ulcers may also be called bedsores.  

34. You are assigned to assist Mrs. Kelley with her lunch. She is on bed rest. The best position for her, if permitted, would be

  • a. Tredelenberg
  • b. hyperextension
  • c. dangling at the side of the bed
  • d. semi-Fowler’s
View Correct Answer
 Answer: D

Semi-Fowler’s position is correct because the patient is on bedrest.

35. When caring for a patient with a nasogastric tube, you should

  • a. offer the patient water if she starts to gag
  • b. take the tape off the nose if it bothers the patient
  • c. never unfasten the connecting tubing from the patient’s gown
  • d. protect the tube when moving or changing the patient’s position
View Correct Answer
 Answer: D

You must ensure that the tube is not dislodged.  

36. To prevent a patient from getting bedsores, you should

  • a. wash urine and feces off with only water
  • b. put baby powder on the skin to keep it dry
  • c. rub the reddened area once a day
  • d. turn the patient every 2 hours
View Correct Answer
 Answer: D

Turning the patient is the best way to protect against bedsores. 

37. When moving a wheelchair on or off an elevator, you should stay

  • a. behind the chair, pulling it toward you
  • b. behind the chair, pushing it away from you
  • c. in front of patient to observe his or her condition
  • d. to the side and hold the door open
View Correct Answer
 Answer: A

You must stay behind the chair to control it, but it should go on and come off an elevator backwards to prevent the wheels from falling into the door opening. 

38. What position should a patient be in to receive an enema?

  • a. supine
  • b. Fowler’s
  • c. prone
  • d. left Sim’s
View Correct Answer
 Answer: D

The correct answer is left Sim’s. This allows better irrigation of the colon. 

39. Nursing orders frequently instruct you to assist patient to cough and deep breathe. This activity helps the patient avoid

  • a. decubitus ulcers
  • b. pneumonia
  • c. internal bleeding
  • d. dyspnea
View Correct Answer
 Answer: B

Coughing and deep breathing forces lower lung movement. 

40. A patient who has difficulty chewing or swallowing will need what type of diet?

  • a. clear liquid
  • b. low residue
  • c. bland
  • d. mechanical soft
View Correct Answer
 Answer: D

A mechanical soft diet is easy to chew, swallow, and digest. 

41. How often should you total a patient’s intake and output records?

  • a. once each shift
  • b. twice a day
  • c. every 4 hours
  • d. every 12 hours
View Correct Answer
 Answer: A

Input and output are totaled once per shift as well as every 24 hours.

42. The Foley bag must be kept lower than the patient’s bladder so that

  • a. urine will not leak out, soiling the bed
  • b. urine will not return to the bladder, causing infection
  • c. the bag will be hidden and the patient will not be embarrassed
  • d. the patient will be more comfortable in bed
View Correct Answer
 Answer: B

Raising the bag above the bladder level can lead to backflow of the urine, with its bacteria, into the bladder.

43. When assisting a nurse to irrigate a patient’s bladder, you notice that the nurse has contaminated the sterile field. You should

  • a. tell the doctor right away
  • b. tell the charge nurse right away
  • c. offer to get the nurse another sterile pack
  • d. ignore it because the nurse is doing the procedure
View Correct Answer
 Answer: C

The nurse may not realize she or he has done this. 

44. When distributing drinking water, the nursing assistant should

  • a. use only disposable cups and pitchers
  • b. give ice to all patients
  • c. follow the policy of the institution
  • d. make sure that all pitchers are filled completely
View Correct Answer
 Answer: C

Agencies may have different policies. 

45. Mr. Kaplan’s orders include the notation, strain all urine. This means that you should report

  • a. the output in millimeters
  • b. the color of the urine
  • c. any complaints the patient makes
  • d. any particles in the strainer
View Correct Answer
 Answer: D

The purpose of the order to strain urine is to detect particles. 

46. Swelling caused by excess fluid in body tissues is called

  • a. fluid intake
  • b. diarrhea
  • c. perspiration
  • d. edema
View Correct Answer
 Answer: D

The term given to fluid held in body tissues that may make them swell isedema.  

47. Mrs. Black is a diabetic. For her mid-afternoon nourishment, the kitchen has sent a carton of chocolate ice cream. Your first action should be to

  • a. substitute diet cola for ice cream
  • b. hold the nourishment and report to the team leader
  • c. ask the ward clerk to notify the kitchen of an error
  • d. ask Mrs. Black if she likes ice cream
View Correct Answer
 Answer: B

Always report abnormal conditions. 

48. Your assignment sheet has the following notation: S & A, AC, tid for Mr. Able. This means that you should

  • a. take axillary temperature and systolic blood pressure after care is given two times a day
  • b. do a routine sugar and acetone urine test before meals three times a day.
  • c. do a routine sugar and acid stool test after Mr. Able’s next three stools
  • d. offer snacks and ginger ale three times a day
View Correct Answer
 Answer: B

S & A is a diabetic test done on urine, before meals. 

49. Mr. Brook has a broken hip and needs to have an enema. The best type of bedpan to use would be a

  • a. fracture pan
  • b. plastic pan
  • c. child-sized pan
  • d. metal pan
View Correct Answer
 Answer: A

Choose a fracture pan so Mr. Brook will have a minimal distance to lift his hips.

50. Before you ambulate a patient who has a Foley catheter, you should

  • a. clamp off the catheter and disconnect it, since the bag would be in the way
  • b. leave the catheter dangling between the patient’s legs
  • c. carry the bag below the level of the bladder
  • d. hide the bag in a pillowcase so the patient will not be embarrassed
View Correct Answer
 Answer: C

You cannot disconnect the bag without an order, but you still must ensure that the bag remains below the bladder level.

Download CNA Practice Test 1 (Printable PDF)

Document Type Download Link
Free Editable Doc File
Free Printable PDF File

See also: