GED Math Practice Test 2020 [Free Printable PDF Download]

GED Math Practice Test 2020: Our math test is consists of 30 multiple choice questions with answers and explanations. You can download it for free. There are two types of GED Math Practice Test files. One is a printable PDF file and another is an editable Doc file for your better GED Test Prep online.

Test Name GED Practice Test
GED full form General Educational Development
Subject Name Mathematics
Mode of Exam Computer-based adaptive test
Test Type Sample / Mock Test
Available Printable PDF YES (Download link is given below)
Total Question (MCQs) 30
Available of Answers YES
Explanation YES
Topics Basic Math Geometry Basic Algebra Graphs and Functions

GED Math Practice Test PDF 2020 Free

GED Math Practice Test 2020

Q1. Danny worked 40 hours and earned $6.30 per hour. His friend Erica earned $8.40 per hour at her job. How many hours would Erica have to work in order to equal Danny’s earnings for 40 hours?

  • A). 20
  • B). 50
  • C). 30
  • D). 258
  • E). Not enough information is given.
View Correct Answer
 Answer: C

Danny earned a total of 40($6.30) = $252. To find the number of hours Erica would take to earn $252, divide $252 by $8.40.

Q2. ΔABC is a right triangle and \overline{\rm CD} ⊥ \overline{\rm AB} . If the measure of ∠CAD = 40°, what is the measure of ∠DCB? 

  • A). 10°
  • B). 20°
  • C). 40°
  • D). 60°
  • E). 90°
View Correct Answer
 Answer: C

Since m∠ACB = 90° and m∠CAD = 40°, then m∠B = 180 − 90 − 40 = 50°. In BCD, m∠CDB = 90° and m∠B = 50°. Therefore,m∠DCB =
180 − 90 − 50 = 40.

Q3. The number of students in a class is x. One day, 5 students were absent. What fractional part of the class was present?

A). \frac{x}{5}  B). \frac5x C). \frac{5}{ x – 5}  D). \frac{x + 5}{5}

E). \frac{x - 5}{x}

View Correct Answer
 Answer: E

If the class has x students and 5 students are absent, then x − 5 students are present: \frac{x - 5}{5}

Q4. The gauge on a water tank shows that the tank is 1/3 full of water. In order to fill the tank, 16 gallons of water are added. How many gallons of water does the tank hold when full?

  • A). 20
  • B). 24
  • C). 28
  • D). 32
  • E). 42
View Correct Answer
 Answer:  B

If the tank is 1/3 full, it is 2/3 empty. Let x = the capacity of the tank; (2/3) x = 16, so x = 16 ÷ 2/3 =16 × 3/2= 24.

Q5. What is the length in feet of the ramp?

  • A). 11
  • B). 17
  • C). 20
  • D). 22
  • E). 31
View Correct Answer
 Answer: C

Let x = the length of the ramp. Use the Pythagorean theorem to obtain the equation: x² = 12² + 16² = 144 + 256 = 400
x = √400 = 20 

Q6. At a luncheon, 48 half-pints of fruit juice are served. What is the cost, at $3.50 per gallon, of these servings of fruit juice?

  • A). $6.00
  • B). $7.00
  • C). $10.50
  • D). $15.50
  • E). $17.50
View Correct Answer
 Answer: C

48 half-pints = 24 pints. Since 8 pt. = 1 gal., 24 pt. = 3 gal., 3($3.50) = $10.50.

Q7. Given the equation x² + x − 6 = 0, which of the following give(s) a complete solution of the equation?

  • A). 2
  • B). 2 and −3
  • C). −2 and 3
  • D). 2 and 3
  • E). 3 and −3
View Correct Answer
 Answer: 

If x is replaced by the answer choices, only 2 and −3 make the expression true.

(2)² + 2 − 6 = 0
4 + −4 = 00 = 0
(−3)² + −3 − 6 = 0
9 + −3 − 6 = 0
9 + −9 = 0
0 = 0

Q8. What is the perimeter of the figure?

  • A). 6a + b
  • B). 5a + 5b
  • C). 6a + 4b
  • D). 3a + 5b
  • E). 3a + 5b
View Correct Answer
 Answer: C

To find the perimeter of the figure, find the sum of the lengths of its sides. 2a + a + b + 2a + b + a + 2b = 6a + 4b 

Q9. A rectangular dining room has a floor area of 322 square feet. If the length of the room is 23 feet, what is the perimeter?

  • A). 28 feet
  • B). 38 feet
  • C). 48 feet
  • D). 58 feet
  • E). 74 feet
View Correct Answer
 Answer: E

Let x = the width of the room; 23x = 322; x = 322 ÷ 23 = 14. Perimeter = 23 + 14 + 23 + 14 = 74 feet. 

Q10. What is the perimeter of the figure?

  • A). 11x + 5y
  • B). 10x + 5y
  • C). 11x + 4y
  • D). 9x − y
  • E). 8x + 3y
View Correct Answer
 Answer:  A

The perimeter of the figure is x + 2y + 3x − y + 2x + 3y + 5x + y = 11x + 5y.

Q11. Henry has $5 more than Oliver, and the same amount of money as Murray. Together, they have $85. How much money does Oliver have?

  • A). $10
  • B). $20
  • C). $25
  • D). $45
  • E). $55
View Correct Answer
 Answer: C

Set up an equation with Oliver’s money as the unknown, and solve. Oliver = x, Henry = 5 + x, and Murray = 5 + x. Therefore,
x + 2(5 + x) = 85
x + 10 + 2x = 85
3x + 10 = 85
3x = 75
x = 25 

Q12. Question 12 is based on the following table.
This table gives the instructions that accompany an income tax form.

How much tax is due on a taxable income of $5,800?

  • A). $120
  • B). $130
  • C). $165
  • D). $175
  • E). $220
View Correct Answer
 Answer: C

$5,800 − $4,500 = $1,300. Tax is $100 + 5% of $1,300 = 100 + 0.05(1,300) = 100 + 65 = $165.

Q13. A bed and breakfast charges $48.00 per day for a double room. In addition, there is 5% tax. How much does a couple pay for several days’ stay?

  • A). $144.20
  • B). $151.20
  • C). $156.20
  • D). $158.40
  • E). Not enough information is given.
View Correct Answer
 Answer: E

You cannot compute the cost unless you are told the number of days that the couple stays at the bed and breakfast. This information is not
given. 

Q14. If \overline{\rm AC} is perpendicular to \overline{\rm CB} and m∠CBD = 125°, then m∠A equals

  • A). 15°
  • B). 25°
  • C). 35°
  • D). 45°
  • E). Not enough information is given.
View Correct Answer
 Answer: C
m∠CBD = 125
m∠ABC = 180 − 125 = 55
m∠A + m∠ABC = 90
m∠A + 55 = 90
m∠A = 90 − 55 = 35

Q15. If the square of a number is added to the number increased by 4, the result is 60. If n represents the number, which equation can be used to find n?

  • A). n² + 4 = 60
  • B). n² + 4n = 60
  • C). n² + n + 4 = 60
  • D). n² + 60 = 4n + 4
  • E). n² + n = 64
View Correct Answer
 Answer: C

Let n = number. Then n² = square of a number, and n² + n + 4 = 60. 

Q16. By how many dollars do the sales in the meat department exceed the sales in the dairy department?

  • A). $100
  • B). $1,000
  • C). $1,500
  • D). $1,800
  • E). $10,000
View Correct Answer
 Answer: B

Meat department sales = $2,500
Dairy department sales = $1,500
Difference = $1,000 

Q17. A box of cereal is priced at x cents per box. A customer has a coupon for 15 cents off. If the store reduces prices by doubling the value of each coupon, how much, in cents, does the customer pay for the box of cereal?

  • A). x − 15
  • B). x − 30
  • C). x + 15
  • D). x + 30
  • E). Not enough information is given.
View Correct Answer
 Answer: B

Because the coupon has double value, the reduction is 2(.15) = 30 cents. The cost of the cereal is x − 30 cents. 

Q18. The measures of the angles of a triangle are in the ratio 3:2:1. What is the measure of the largest angle of the triangle?

  • A). 65°
  • B). 70°
  • C). 72°
  • D). 80°
  • E). 90°
View Correct Answer
 Answer: E

Let x, 2x, and 3x be the measures of the three angles. Then:
x + 2x + 3x = 180
6x = 180
x = 180 ÷ 6 = 30
3x = 3(30) = 90

Q19. If m∠1 = 36° and m∠2 = 2(m∠3), then m∠3 equals

  • A). 36°
  • B). 48°
  • C). 55°
  • D). 58°
  • E). 68°
View Correct Answer
 Answer: B

Let x = m∠3 and 2x = m∠2 m∠1 + m∠2 + m∠3 = 180
36 + 2x + x = 180
3x + 36 = 180
3x = 180 − 36 = 144
x = 144 ÷ 3 = 48 degrees 

Q20.  Ms. Klein bought 4 pounds of beef and 3(1/2) pounds of chicken for $13.98. If the beef cost $2.76 per pound, what was the cost of the chicken per pound?

  • A). $0.72
  • B). $0.80
  • C). $0.84
  • D). $0.87
  • E). $0.92
View Correct Answer
 Answer: 

The beef costs 4($2.76) = $11.04. The chicken costs $13.98 − $11.04 = $2.94. To find the cost per pound of chicken, divide $2.94 by 3 (1/2) or by 7/2, 2.94 ÷ 7/2 = 2.94 × 7/2 = 0.84. 

Q21. How many dollars were spent for labor?

  • A). $4,800
  • B). $9,600
  • C). $48,000
  • D). $96,000
  • E). $960,000
View Correct Answer
 Answer: D

Forty percent of the total expenses of $240,000 went for labor: 0.40($240,000) = $96,000.

Q22. The distance between two heavenly bodies is 63,150,000,000 miles. What is the number expressed in scientific notation?

  • A). 631.5 ×108
  • B). 63.15 × 109
  • C). 6315 × 107
  • D). 6.315 × 1010
  • E). 6.315 × 10-10
View Correct Answer
 Answer: D

To express a number in scientific notation, express it as the product of a number between 1 and 10 and a power of 10. In this case, the number between 1 and 10 is 6.315. In going from 6.315 to 63,150,000,000, you move the decimal point 10 places to the right. Each such move represents multiplication by 1010 and 63,150,000,000 = 6.315 × 1010

Q23. What is the slope of the line passing through points A (5,4) and B (0,3)?

  • A). 1/10
  • B). 1/5
  • C). 3/5
  • D). 4/5
  • E). 5
View Correct Answer
 Answer: B 

Q24. 1 kilometer =

  • A). 10 meters
  • B). 100 meters
  • C). 1,000 centimeters
  • D). 10,000 centimeters
  • E). 1,000,000 millimeters
View Correct Answer
 Answer: E

1 km = 1,000 m and 1 m = 100 cm. So 1 km = 100,000 cm and 1 km = 1,000,000 mm.

Q25. To measure the distance (DC) across a pond, a surveyor takes points A and B so that \overline{\rm AB} is parallel to \overline{\rm DC} . If \overline{\rm AB} = 60 feet, \overline{\rm EB} = 48 feet, and \overline{\rm ED} = 80 feet, find \overline{\rm DC} .

  • A). 72 ft.
  • B). 84 ft.
  • C). 96 ft
  • D). 100 ft.
  • E). 200 ft.
View Correct Answer
 Answer: D

Let x = DC. Since ΔABE is similar to ΔCED, the lengths of their corresponding sides are in proportion. (x/60 = 80/48) => 48x = 80(60) = 4,800 => x = 4,800 ÷ 48 = 100 =100 feet is the answer. 

Q26. The graph shows what happens to each $100 taken in by a small business. How many dollars out of each $100 taken in represent profit?

  • A). $8
  • B). $9.5
  • C). $10
  • D). $15
  • E). $51
View Correct Answer
 Answer: A

Add the amounts given: 11 + 6 + 5 + 40 + 30 = $92. $100 − $92 leaves $8 for profit. 

Q27. Nick scored 7 more points than Josh in a basketball game. Paul scored 2 points less than Josh in the same game. If the three boys scored a total of 38 points, how many points did Josh score?

  • A). 5
  • B). 11
  • C). 17
  • D). 21
  • E). 27
View Correct Answer
 Answer: B

Let x = number of points scored by Josh, x + 7 = number of points scored by Nick, and x − 2 = number of points scored by Paul.
x + x + 7 + x − 2 = 38
3x + 5 = 38
3x = 33
x = 11

Q28. A box in the form of a rectangle solid has a square base 5 feet in length and a height of h feet. If the volume of the rectangular solid is 200 cubic feet, which of the following equations may be used to find h?

  • A). 5h = 200
  • B). 15h = 200
  • C). 25h = 200
  • D). h = 200 ÷ 5
  • E). h = 5(200)
View Correct Answer
 Answer: C
Use the formula V = lwh. In this case, l = 5, w = 5, and h = h. Therefore, V = 5 × 5 × h = 25h and 25h = 200. 

Q29. Which point on the number line represents the closest approximation to the square root of 12?

  • A). A
  • B). B
  • C). C
  • D). D
  • E). E
View Correct Answer
 Answer: D

Since 32 = 9 and 4² = 16, √12 is between 3 and 4. Only point D lies between 3 and 4. 

Q30. The diagram represents a large living room. What is the area, in square yards, of the room?

  • A). 16.6
  • B). 33.3
  • C). 40
  • D). 50
  • E). 210
View Correct Answer
 Answer: D

Divide the floor space into two rectangles by drawing a line segment. The area of the large rectangle = 20 × 15 = 300 sq. ft. The area of the
small rectangle = 10 × 15 = 150 sq. ft. The total area of floor space = 150 + 300 = 450 sq. ft. Since 9 sq. ft. = 1 sq. yd., 450 sq. ft. ÷ 9 = 50 sq.
yd. 

Download GED Math Practice Test 2020 [PDF]

Document Type Download Link
Free Editable Doc File
Free Printable PDF File