Percentages Practice Test Problems Question Answers

To compare two quantities, their units must be the same. One of the ways of comparing quantities is the percentage. Per cent is derived from the Latin word ‘per centum’ meaning ‘per hundred’. The percent is represented by the symbol % and means a hundredth too.  Fractions can be converted into percentages and vice-versa.  Decimals can also be converted into percentages and vice versa.

Test Name Percentages Test Prep
Type of Question Multiple Choice Question Answers
Subject Math
Total Question 10
Test Type Sample / Mock Test
Editable & Printable PDF / Doc YES (Download link is given below)
Available of Answers YES
Difficulty Level Pre-Algebra

Percentages Practice Test Question Answers

SET: 1

1.  Out of 50 students in a class, 20 are boys. Then the percentage of girls is
🔘 A. 50 🔘 B. 55
🔘 C. 60 🔘 D. 65
🔘 E. 70
Show Answers
Answer: C 60
2.  The interest on $ 5000 at the rate of 15% per annum for one month is
🔘 A. $62.50 🔘 B. $162.50
🔘 C. $262.50 🔘 D. $462.50
🔘 E. $662.50
Show Answers
Answer: A $62.50
3. Emma sells a jewellery set for $9600 making a profit of 20%. What is the cost price of the jewellery set?
🔘 A. 6000 🔘 B. 7400
🔘 C. 7800 🔘 D.  8000
🔘 E. 8400
Show Answers
Answer: D.  8000 (cost price =100/120 × 9600)
4. If Jhon pays an interest of $ 1500 for 4 years on a sum of $ 2500, find the rate of interest per annum(p.a.)
🔘 A. 5% 🔘 B. 10%
🔘 C. 15% 🔘 D. 20%
🔘 E. 25%
Show Answers
Answer: C. 15%  (Interest = (principle × rate × time) ÷ 100) 
5. Oliver’s income is $ 1,60,000 per year. He pays 15% of this as house rent and 10% of the remainder on his child’s education. The money left with his is
🔘 A. $122400 🔘 B. $221500
🔘 C. $132700 🔘 D. $142700
🔘 E. $142900
Show Answers
Answer: A. $122400  
6. In a football stadium, 40% of the crowd were from LA and 20% of these were from NW. Find the percentage of crowd in the stadium from NW is:
🔘 A. 2 🔘 B. 8
🔘 C. 18 🔘 D. 28
🔘 E. 48
Show Answers
Answer: 8  ( LA = 40% of 100= 40 and  NW = 20% of 40 =8)
7. What percent of $4500 is $9000?
🔘 A. ¼ % 🔘 B. 2 %
🔘 C. 2.5 % 🔘 D. 6 %
🔘 E. 200 %
Show Answers
Answer: D 200%  ((Percentage (P)/100) × 4500 = ₹ 9000)
8. A car is purchased (CP) for $1800 and is sold at a profit of 12%. What is the selling price (SP)?
🔘 A. $1050 🔘 B. $1955
🔘 C. $2016 🔘 D. $2079
🔘 E. $3079
Show Answers
Answer: C. $2016 (Formula Profit percent = (Profit/CP) × 100) and Profit = SP – CP
9.  A smartphone was purchased (CP) for $800 and was sold (SP) for $1600. Calucale the profit.
🔘 A. 10% 🔘 B. 20%
🔘 C. 50% 🔘 D. 100%
🔘 E. 200%
Show Answers
Answer: D 100% Formula Profit percent = (Profit/CP) × 100
10. A car showroom bought a car for $44000 and spare parts for $18000. The owner sold the car at a loss of 5% but made a profit of 10% on the spare parts. Find whether the owner made profit or loss.
🔘 A. loss of  $100 🔘 B. prfot of  $200
🔘 C. prfot of  $300 🔘 D. loss of  $200
🔘 E.  loss of $400
Show Answers
Answer: E  loss of $400 Formula (Loss percent = (loss/CP) × 100)

Download Percentages Practice Test [PDF]

Document Type Download Link
Free Editable Doc File
Free Printable PDF File