Area Math Practice Test Question Answers: Set 1

Area Math Practice Test Question Answers: You can easily download our free Area prep test PDF worksheet. All the Area question answers test are in printable and editable PDF. Either you cam download it or participle in Quiz.

This “Sample Test” also help full for ACCUPLACER, ACT, GED, GMAT, GRE, LSAT, MAT, MCAT, NCLEX, Praxis, SAT, etc Preparation. In addition, you may also use it in Other Online Educational Certificate Courses or degree study guide.

Area Math Practice Testย 

SET -1

1. An error 2 % in excess is made while measuring the side of a square. What is the percentage of error in the calculated area of the square?
๐Ÿ”˜ 10 ๐Ÿ”˜ 35
๐Ÿ”˜ 55 ๐Ÿ”˜ 65
๐Ÿ”˜ 75
Show Answers
Answers: C 35
2. A rectangular park has to be fenced on three sides leaving a side of 20 feet uncovered. If the area of the park is 680 square feet, how many feet of fencing will be required?
๐Ÿ”˜ 44 ๐Ÿ”˜ 88
๐Ÿ”˜ 144 ๐Ÿ”˜ 188
๐Ÿ”˜195.50
Show Answers
Answers: B 88
3.ย The length of a rectangle is twice its breadth. If its length is decreased by 5 cm and breadth is increased by 5 cm, the area of the rectangle is increased by 75 sq.cm. What is the length of the rectangle?
๐Ÿ”˜ 10 cm. ๐Ÿ”˜ 20 cm.
๐Ÿ”˜ 30 cm. ๐Ÿ”˜ 40 cm.
๐Ÿ”˜ 95 cm.
Show Answers
Answers: D 40
4. The ratio between the length and the breadth of a rectangular park is 3:2. If a man cycling along the boundary of the park at the speed of 12 km/hr completes one round in 8 minutes, then what is the area of the park in square meters?
๐Ÿ”˜ 153600 ๐Ÿ”˜ 278900
๐Ÿ”˜ 365400 ๐Ÿ”˜ 457800
๐Ÿ”˜ 547600
Show Answers
Answers: D 40
5. The diagonal of a rectangle is โˆš 41 cm and its area is 20 sq.cm. What is the perimeter of the rectangle?
๐Ÿ”˜ย  6 cm ๐Ÿ”˜ 18 cm
๐Ÿ”˜ 26 cm ๐Ÿ”˜ 38 cm
๐Ÿ”˜ 58.5 cm
Show Answers
Answers: B 18
6. The diagonals of a rhombus are 72 cm and 30 cm respectively. What is its perimeter?
๐Ÿ”˜ย  56 cm ๐Ÿ”˜ 96 cm
๐Ÿ”˜ 135 cm ๐Ÿ”˜ 156 cm
๐Ÿ”˜ 256 cm
Show Answers
Answers: F 156 cm
7. A rectangular park 60 meters long and 40 meter wide has two concrete crossroads running in the middle of the park and the rest of the park has been used as a lawn. The area of the lawn is 2109 square meters. What is the width of the road?
๐Ÿ”˜ย  1 meter ๐Ÿ”˜3 meters
๐Ÿ”˜ 5 meters ๐Ÿ”˜ 7 meters
๐Ÿ”˜ 9 meters
Show Answers
Answers: B 3 meters
8. A rectangular parking space is marked out by painting three of its sides. If the length of the unpainted side is 9 feet, and the sum of the lengths of the painted sides is 37 feet, find out the area of the parking space in square feet?
๐Ÿ”˜ 6 square feet ๐Ÿ”˜ 30 square feet
๐Ÿ”˜ 65 square feet ๐Ÿ”˜ 96ย square feet
๐Ÿ”˜ 126 square feet
Show Answers
Answers: E 126 square feet
9. If a square and a rhombus stand on the same base, then what is the ratio of the areas of the square and the rhombus?
๐Ÿ”˜ ย greater thanย  ๐Ÿ”˜ ย less than toย 
๐Ÿ”˜ equal toย  ๐Ÿ”˜ equal to 3/
๐Ÿ”˜ equal to 1
Show Answers
Answers: A greater thanย 
10. What is the percentage increase in the area of a rectangle, if each of its sides is increased by 20 % ?
๐Ÿ”˜ย  2% ๐Ÿ”˜ 22%
๐Ÿ”˜ 44% ๐Ÿ”˜ 88%
๐Ÿ”˜ 122%
Show Answers
Answers: C 44%

Download Area Math Practice Test (SET 1): Worksheet

Document Type Download Link
Free Editable Doc File
Free Printable PDF File