GED Math Test Questions Answers 2020 (Free Printable PDF)

Download GED Math Practice Test 2020 Sample Questions Answers (Free Printable PDF) and practice free online math quiz test Test Topics
Basic Math, Geometry, Basic Algebra, Graphs, and Functions. There are two types of GED Math Practice Test files. One is a printable PDF file and another is an editable Doc file for your better GED Test Prep online.

Test Name GED Practice Test
GED full form General Educational Development
Subject Name Mathematics
Mode of Exam Computer-based adaptive test
Test Type Math Sample / Mock Test 2
Available Printable PDF YES (Download link is given below)
Total Question (MCQs) 35
Available of Answers YES
Explanation YES
Topics Basic Math Geometry Basic Algebra Graphs and Functions

GED Math Test Questions Answers 2020

Q1. If 1 dollar is worth x French francs, what is the value, in dollars, of y French francs?

  • A). xy
  • B).  x/y
  • C). y/x
  • D). 1/yx
  • E). x+y
View Correct Answer
 Answer: C

you don’t see that you need to divide y by x, set up a proportion. Let z = number of dollars needed to purchase y francs. 

Q2. Evaluate y ²4x − y) if y = −2 and x = 8. 

  • A). -18
  • B).  8
  • C). 86
  • D). 96
  • E). 136
View Correct Answer
 Answer: E

Replace the variables with their given values. (−2)²(32 − [−2]) = 4(34) = 136 

Q3. On a road map, 1/4 inch represents 8 miles of actual road distance. The towns of Alton and Waverly are represented by points 2 (1/8) inches apart on the map. What is the actual distance, in miles, between Alton and Waverly?

  • A). 17
  • B). 32
  • C). 40
  • D). 60
  • E). 68
View Correct Answer
 Answer: E

Since 1/4 in. represents 8 mi, 1 in. represents 4 × 8 = 32 mi., and 2 in. represents 2 × 32 = 64 mi., 1/8 in. represents 4 mi. Then 2 (1/8) in. represent 64 + 4 = 68 mi

Q4. What is the area, in square graph units, of the triangle?

  • A). 8
  • B). 10
  • C). 16
  • D). 32
  • E). 48
View Correct Answer
 Answer: C

Use the formula for the area of a triangle. A = ½ bh =>½ (4) (8) = 16

Q5. At a certain time of day, a man 6 feet tall casts a shadow 4 feet in length. At the same time, a church steeple casts a shadow 28 feet in length. How high, in feet, is the church steeple?

  • A). 30
  • B). 32
  • C). 42
  • D). 48
  • E). 56
View Correct Answer
 Answer: C

Let x = height of steeple. Set up proportion: (height of the object / length of shadow): x/28 = 6/4
4x = 6(28) = 168 x = 168 ÷ 4 = 42 ft. 

Questions 6 through 8 are based on the following information.

A 3-foot-wide walkway is built around a swimming pool that is 20 feet by 30 feet, as shown in the following figure.

Q6. In order to determine how much flagstone to buy, the homeowner needs to know the total area, in square feet, of the walkway. Which of the following expressions represents this area?

  • A). (23)(33)
  • B). (26)(36)
  • C). (23)(33) − (20)(30)
  • D). (26)(36) − (20)(30)
  • E). . (26)(36) − (23)(33)
View Correct Answer
 Answer: D

As you can see from the figure, to find the area of the walkway, you need to subtract the area of the inner rectangle, (20)(30) sq. ft., from the
area of the outer rectangle, (26)(36) sq. ft.: (26)(36) − (20)(30) sq. ft.

Q7. If the depth of the pool is 6 feet, what volume of water, in cubic feet, is needed to fill the pool?

  • A). 56
  • B). 300
  • C). 600
  • D). 300
  • E). 3600
View Correct Answer
 Answer: E

Since the average depth of the pool is 6 ft., the water forms a rectangular solid with dimensions 30 by 20 by 6. The volume of water is the product of these three numbers: (30)(20)(6) = 3,600 ft.³

Q8. What is the total area, in square feet, of the pool and the walkway?

  • A). 50
  • B). 62
  • C). 759
  • D). 936
  • E). 1236
View Correct Answer
 Answer: D

Taken together, the pool and the walkway form a rectangle with dimensions 36 by 26. The total area is the product of these numbers: (36)(26) = 936 sq. ft.

Q9. Evaluate (6 × 105) ÷ (4 × 103).

  • A). 20
  • B). 100
  • C). 150
  • D). 1500
  • E). 2000
View Correct Answer
 Answer: C

6 × 105 = 600,000
4 × 105 = 4,000
600,000 ÷ 4,000 = 600 ÷ 4 = 150 

Q10. A house and a lot cost $120,000. If the house cost three times as much as the lot, how much did the house cost?

  • A). $30,000
  • B). $40,000
  • C). $60,000
  • D). $90,000
  • E). $120,000
View Correct Answer
 Answer: D

Let x = cost of lot and 3x = cost of house.
x + 3x = 120,000
4x = 120,000
x = 120,000 ÷ 4 = 30,000
3x = 3(30,000) = $90,000 

Q11. Joan borrowed $1,300 to buy tools for her job as an auto mechanic. The loan is for one year and six months at 9% simple interest. Which of the following expressions could be used to find the amount she will pay back at the end of the loan period?

  • A). $1,300 × 1.5 × 0.09
  • B). $1,300 × 1.6 × 0.09
  • C). $1,300 × 1.5 × 9
  • D). $1,300 + ($1,300 × 9 × 1.5)
  • E). $1,300 + ($1,300 × 0.09 × 1.5)
View Correct Answer
 Answer: E

Find the interest by multiplying the amount borrowed ($1,300) by the time period in years (1.5) by the interest expressed as a decimal
(0.09). To find the amount paid back, the amount borrowed must be added to the interest. $1,300 + ($1,300 × 0.09 × 1.5) 

Q12. Norm borrows $8,000 for five years to make improvements to his home office. If the simple interest rate is 13%, how much will he pay in interest?

  • A). $5,200
  • B). $4,000
  • C). $1,040
  • D). $420
  • E). $400
View Correct Answer
 Answer: A

Simply multiply: $8,000 × 0.13 × 5 = $5,200 

Q13. The solution x = −5 makes which of the following equations true?

  • A). 14 − x = 9
  • B). x + 3 = 8
  • C). 12x = −60
  • D). 2x = 20
  • E).  2x + 12 = 9
View Correct Answer
 Answer: C

Try −5 for x in each equation. Only option e is true when −5 is substituted for x.
12x = −60
12(−5) = −60
−60 = −60

Q14. Marc had $572.18 in his checking account. After writing a check, he had $434.68. Which of the following equations could be used to find the amount of the check (c)?

  • A). $572.18 + c = $434.68
  • B). $572.18 − c = $434.68
  • C). $572.18c = $434.68
  • D). $572.18 − 2c = $434.68
  • E). $434.68 + c = $572.18
View Correct Answer
 Answer: B

When you subtract the check from the amount in the checking account, the result will be the current balance: $572.18 − c = $434.68 

Q15. Ken earned x dollars at his part-time job on Friday. His wife earned $12 more than twice Ken’s pay (2x + 12). Together, they earned $174. How much did Ken earn on Friday?

  • A). $54
  • B). $87
  • C). $108
  • D). $120
  • E). $162
View Correct Answer
 Answer: A

Solve: x + (2x + 12) = $174
3x + 12 = $174
3x = $162
x = $54 

Q16. Two adults and four children pay $48 to get into the fair. A child’s ticket is $6 less than an adult’s ticket. What is the cost of an adult’s ticket?

  • A). $18
  • B). $15
  • C). $12
  • D). $9
  • E). $6
View Correct Answer
 Answer: C

Let x = the price of an adult’s ticket and x − $6 = the price of a child’s ticket. In the problem, the cost of 2 adults’ tickets and 4 children’s tickets is $48.Write and solve an equation:
2x + 4(x − 6) = $48
2x + 4x − $24 = $48
6x − $24 = $48
6x = $72
x = $12 

Q17. What is the median value of $268, $1,258, $654, $1,258, $900, $1,558, and $852?

  • A). $1,258
  • B). $960
  • C). $900
  • D). $913
  • E). $852
View Correct Answer
 Answer: C

The median is the middle amount. Arrange the amounts in order and find the middle amount, $900. 

Q18. What is the mode of the following: 14, 17, 14, 12, 13, 15, 22, and 11?

  • A). 13.5
  • B). 14
  • C). 14.75
  • D). 16.5
  • E). Not enough information is given.
View Correct Answer
 Answer: B

The mode is the number that occurs most often. Only 14 occurs more than once in the data set.

Q19. Charlie borrowed $1,500 from his aunt. He plans to pay his aunt back in nine months. If he pays 4% interest on the loan, what is the total amount he will pay back in nine months?

  • A). $540
  • B). $1,455
  • C). $1,545
  • D). $1,560
  • E). $2,040
View Correct Answer
 Answer: C

Find the amount of interest. For the time period, use 9/12, which equals 3/4 or .75.Multiply. $1,500 × 0.04 × 0.75 = $45. Add to find the amount paid back. $1,500 + $45 = $1,545.

Q20. Max needs to ship six identical packages, each weighing 3 lb. 12 oz. What is the total weight of the shipment?

  • A). 19 lb. 2 oz.
  • B). 22 lb. 5 oz.
  • C). 22 lb. 8 oz.
  • D). 24 lb. 12 oz.
  • E). 25 lb. 2 oz.
View Correct Answer
 Answer: C

Multiply 3 lb. 12. oz. by 6 to get 18 lb. 72 oz. Divide 72 oz. by the number of oz. in a pound (16) to get 4 lbs. with a remainder of 8 oz.
Therefore, 18 lb. + 4 lb. 8 oz. = 22 lb. 8 oz. 

Q21. In a theater audience of 650 people, 80% were adults. How many children were in the audience?

  • A). 130
  • B). 150
  • C). 450
  • D). 500
  • E). 520
View Correct Answer
 Answer: A

If 80% of the audience were adults, 100% − 80% = 20% were children. 20% = .20, and 0.20(650) = 130 

Q22. On a certain map, 1 inch represents 60 miles. If two towns are 255 miles apart, what is the distance, in inches, between the towns on the map?

  • A). 4
  • B). 4 (1/4)
  • C). 4 (1/2)
  • D). 4 (5/6)
  • E). 4 (7/4)
View Correct Answer
 Answer: B

Let x = number of inches between the towns on the map. Set up a proportion and solve it 

Q23. A carpenter has a board 4 feet 3 inches in length. He cuts off a piece 2 feet 8 inches in length. The length of the piece that is left is

  • A). 1 ft. 5 in.
  • B). 1 ft. 7 in.
  • C). 2 ft. 7 in.
  • D). 2 ft. 5 in.
  • E). 2 ft. 3 in.
View Correct Answer
 Answer: B

4 ft. 3 in. = 3 ft. 15 in. − 2 ft. 8 in. = 1 ft. 7 in. 

Q24.  A cardboard crate is 5 feet long, 3 feet wide, and 2 feet tall. What is its holding capacity?

  • A). 45 ft.³
  • B). 37 ft.³
  • C). 9 ft.³
  • D). 30 ft.³
  • E). 10 ft.³
View Correct Answer
 Answer: D

v = lwh; the container is 5 ft. long × 3 ft. wide × 2 ft. high. 5 × 3 × 2 = 30 ft.³ 

Questions 25 through 27 are based on the following graph.

Q25. How many gallons of paint were sold on Wednesday?

  • A). 3
  • B). 4
  • C). 5
  • D). 6
  • E). 9
View Correct Answer
 Answer: D

The top of the bar for Wednesday is at 6 on the vertical scale.

Q26. How much more paint was sold on Saturday than on Monday?

  • A). 6 gallons
  • B). 8 gallons
  • C). 10 gallons
  • D). 11 gallons
  • E). 12 gallons
View Correct Answer
 Answer: E

The top of the bar for Monday is halfway between 4 and 6, so 5 gal. were sold on Monday. The top of the bar for Saturday is halfway
between 16 and 18, so 17 gal. were sold on Saturday difference between 17 gal. and 5 gal. is 12 gal.

Q27. What was the total amount, in gallons, of paint sold by the store that week?

  • A). 20
  • B). 25
  • C). 30
  • D). 60
  • E). Not enough information is given.
View Correct Answer
 Answer: D

The tops of the bars for Monday through Sunday are at 5, 4, 6, 5, 14, 17, and 9. These add up to 60. 

Q28. O is the center of the circle, and the measure of ∠O is 70°. What is the measure of ∠OAB? 

  • A). 55°
  • B). 60°
  • C). 70°
  • D). 75°
  • E). 95°
View Correct Answer
 Answer: A

Let x = m∠OAB. OA = OB since radii of the same circle have equal measures. Therefore, m∠OAB = m∠OBA.
x + x + 70 = 180
2x + 70 = 180
2x = 180 − 70 = 110
x = 110 ÷ 2 = 55 

Q29. A bookcase has 3 large shelves and 4 small shelves. Each large shelf contains 8 more books than each small shelf. If the bookcase contains 297 books, how many books does each small shelf hold?

  • A). 29
  • B). 31
  • C). 32
  • D). 35
  • E). 39
View Correct Answer
 Answer: E

Let x = number of books on the small shelf, and x + 8 = number of books on the large shelf. Then, 4x = number of books on 4 small shelves,
and 3(x + 8) = number of books on 3 large shelves.
4x + 3(x + 8) = 297
4x + 3x + 24 = 297
7x + 24 = 297
7x = 297 − 24
7x = 273 ÷ 7 = 39 

Q30. Ms. Kraus buys 40 feet of wool to use for scarves. How many scarves of 3 feet 4 inches each in length can she cut from this material, assuming each scarf is as wide as the original piece of fabric?

  • A). 12
  • B). 15
  • C). 16
  • D). 18
  • E). 120
View Correct Answer
 Answer: A

40 ft. = 40 × 12 = 480 in. 3 ft. 4 in. = 3(12) + 4 = 36 + 4 = 40 in. 480 ÷ 40 = 12 scarves. 

Questions 31 and 32 refer to the following graph.

Q31. Customers of Rico’s Beauty Supply can make purchases online, from a catalog, or in the store. About how much more did the company make from catalog sales than from online sales in March?

  • A). $35,000
  • B). $65,000
  • C). $130,000
  • D). $195,000
  • E). $650,000
View Correct Answer
 Answer: B

$130,000 (catalog sales) − $65,000 (online sales) = $65,000

Q32. Approximately what fraction of the company’s total sales came from in-store sales?

  • A). 2/3
  • B). 1/3
  • C). 1/2
  • D). 1/4
  • E). 1/6
View Correct Answer
 Answer: B

$130,000 + $65,000 + $100,000 = $295,000, which is about $300,000.Working with compatible numbers, $100,000 out of $300,000 is 1/3. 

Q33. Josh needs to replace the boards on a 22-foot section of his fence. If the boards are 5 (1/2) inches wide, how many boards should he buy to cover the distance?

  • A). 4
  • B). 33
  • C). 48
  • D). 66
  • E). 121
View Correct Answer
 Answer: C

22 feet = 264 inches; 264 ÷ 5.5 = 48. 

Question 34 refers to the following graph.

Q34. What is the slope of the line that passes through points A and B on the coordinate graph? 

  • [In the examination, you have to enter the correct value]
View Correct Answer
 Answer: 1/3

The coordinates of point A are (−3,0). The coordinates of point B are (3,2). Use the slope formula:

 

Q35. What is the value of the expression 3(2x − y) + (3 + x)2, when x = 4 and y = 5?

  • [In the examination, you have to enter the correct value]
View Correct Answer
 Answer: 58

Substitute the values for x and y in the expression. Then simplify.
3(2 × 4 − 5) + (3 + 4)2 = 3(3) + 72 = 9 + 49 = 58 

Free Download GED Math Practice Test PDF

Document Type Download Link
Free Editable Doc File
Free Printable PDF File

See also (PDF, Answers, Explanation Available)

Check official page for more information https://ged.com/about_test/test_subjects/