TABE Reading Practice Test 2024 (Free Worksheet PDF)

TABE Reading Practice Test 2024 (Free Worksheet PDF): Questions Answers. Download Sample Tests of Adult Basic Education (TABE) Reading test for Level M and D exam.

TABE Reading Practice Test 2024

Test Name TABE Practice Test
Subject Reading
Test mode multiple-choice format
Test mode Online
Total Question 20
Question Type Sample Multiple Choice Question
Time Limit 30 minutes
Printable PDF Available
Here is an excerpt from a work procedure at a manufacturing firm. Read the document and then answer Questions 6 through 10.

ABC Inc.
Manufacturing Engineering Procedures

The purpose of this procedure is to document methods ABC Inc. uses to control manufacturing processes. The procedure applies to ABC Inc. documents used at any of ABC Inc.’s facilities. Responsibility

The Industrial Engineering Supervisor is responsible for the maintenance, interpretation, and implementation of this policy/procedure. It is the responsibility of all ABC Inc. supervisors and managers to enforce the use of this policy/procedure.

Procedure
Location—Shop Floor

  • 1.1 Product drawings will be filed in a centrally located cabinet.The machine operator will assure that the drawing number and revisions match the shop order prior to running the job. If a new drawing is required, the operator shall notify the department supervisor.
  • 1.2 Process, test, inspection and set-up instructions will be available to production either electronically via the ABC Inc. Intranet or through paper documents kept in binders in the department they are used in.
  • 1.3 The supervisor or lead person can print out electronic documents from their local printer or paper documents may be removed from the binder they are stored in. Under no circumstances should documentation remain at workstations after the process defined in the documents has been completed. Paper documents must be returned to their proper location and any electronic document should be destroyed after it has been used.
  • 1.4 Any drawings used on the manufacturing floor must be logged out at the central file to identify the drawing, revision, and location of the document.

It is the department supervisor’s responsibility to assure these drawings maintain the current revision.

Q1. The purpose of this document is to

  • A. Provide information about engineering
  • B. Explain ABC Inc.’s business
  • C. Outline the methods used to control manufacturing processes
  • D. Explain where documents are kept
View Correct Answer
 Answer: C 

Q2. In the purpose statement at the beginning of this document, the word processes means

  • A. Policies
  • B. Products
  • C. Operations
  • D. Inspections
View Correct Answer
 Answer: C   

Q3. Who is responsible for enforcing this policy/procedure?

  • A. The department supervisor
  • B. The industrial engineering supervisor
  • C. All ABC Inc. employees
  • D. All managers and supervisors
View Correct Answer
 Answer: D   

Q4. What should be done with used electronic documents?

  • A Print them out
  • B Remove them from the binder
  • C Destroy them
  • D Remain at the workstation
View Correct Answer
 Answer: C  

Q5. Who should make sure the drawings are kept current?

  • A. The lead person
  • B. The supervisors and managers
  • C. The department supervisor
  • D. The Industrial Engineering Supervisor
View Correct Answer
 Answer: C  

After you read this advertisement, answer Questions 6–9.

Secretary Wanted: Busy Office

Must be able to word process 80 words per minute, take dictation, know Microsoft Word and Excel, and keep files up-to-date. Important: Person must know how to greet and direct clients and handle inquiries and requests of incoming phone calls.

Q6. Which of the following is a correct inference based on the job advertisement?

  • A. The new employee will answer the telephone and keep files organized.
  • B. The new employee will take dictation, but not have to word process.
  • C. The new employee must be comfortable handling more than one task at a time.
  • D. The new employee can plan on a one-week vacation after the first year’s employment.
View Correct Answer
 Answer: C 

Q7. In this advertisement, the word inquiries means

  • A. Incoming messages
  • B. Requests
  • C. Incoming questions
  • D. Quirks
View Correct Answer
 Answer: C 

Q8. One of the computer applications the new employee must know is

  • A. PowerPoint
  • B. Algebra
  • C. Freelance
  • D. Microsoft Word
View Correct Answer
 Answer: D 

Q9. You can tell the main idea of this advertisement by

  • A. Looking at the heading
  • B. Reading the first half of the first sentence
  • C. Knowing who applied for the job
  • D. Writing an application and cover letter
View Correct Answer
 Answer: A 

Read this letter and answer Questions 10 through 14.

Cal Meinhard, President
Insurance Services of America
10 Afton Boulevard
Hartford, CT 00000

Dear Senator Ross:

A vote is coming up on increasing the funds for Worksite Training, and I am writing to ask you to cast a positive vote. Many factors, including economic, social, and technological, argue in favor of increased worksite training.We have moved to an information age of high technology, global competition, and a multicultural workforce. All of these changes require upgraded employee skills.

Although we are still concerned with graduating students who can read, write, and use math skills, we know now that there are job/work specific skills that need to be addressed.We need to work together to define those skills and implement the training. As a start, we should concern ourselves with employees’ ability to value different cultures in the workplace. Inherent here are implications for teamwork as well. In addition, because of the automation of technology, our entry-level workers have to make decisions, use critical thinking skills, and work with much less supervision. Finally, Senator, we must do a better job of bringing the workplace together with the schools—public, technical, and advanced—to ensure that our newest employees benefit from all of our experiences. Please vote for the bill.

Very truly yours,
Cal Meinhard

Q10. The reader can easily tell what this letter is going to be about because

  • A. The letter was written by a businessperson to a senator.
  • B. The letter talks about how industry wants an additional million dollars for programs.
  • C. The letter works because it uses humor to make a point.
  • D. The topic is introduced in the first sentence.
View Correct Answer
 Answer: D 

Q11. In the second paragraph of the letter, the opposite of the word inherent is

  • A. Included
  • B. Inherited
  • C. Excluded
  • D. Invited
View Correct Answer
 Answer: C 

Q12. You can infer from what you have read that Mr. Meinhard needs employees who can

  • A. Devote more hours to a longer workweek
  • B. Work independently
  • C. Use technology in their jobs
  • D. B and C above
View Correct Answer
 Answer: D 

Q13. According to this letter, employees need to work on

  • A. Getting to work on time
  • B. The Internet
  • C. Valuing different cultures
  • D. Thinking less, doing more
View Correct Answer
 Answer: C 

Q14. You could say that this letter’s purpose is to

  • A. Entertain
  • B. Persuade
  • C. Interrogate
  • D. Insult
View Correct Answer
 Answer: B 

Telephone message forms seem like simple items. In fact, they can include essential ideas, details, and inferences that require reading skill.

Read the messages below and answer Questions 15 to 20.

Q15. Look at the words “email confirmation” in Message 1.What does this mean?

  • A. Say yes by e-mail.
  • B. Phone me if you can come.
  • C. Do not reply by fax.
  • D. Phone me if you can’t come.
View Correct Answer
 Answer: A 

Q16. Jason Chou has two messages from Eli Blum. Which one is more urgent?

  • A. Message 1 is more urgent because it arrived first.
  • B. Message 1 is more urgent because it requests lunch at 12 noon sharp.
  • C. Message 2 is more urgent because the caller will be leaving the office shortly.
  • D. Message 2 is more urgent because the caller will be leaving earlier than he first said.
View Correct Answer
 Answer: D 

Q17. What is the first clue to the urgency of the message?

  • A. The caller’s name
  • B. The time of the call
  • C. The Urgent box is checked
  • D. The date of the call
View Correct Answer
 Answer: C 

Q18. You can conclude that Eli Blum’s first choice is to

  • A. Meet and work over lunch
  • B. See Jason at 4 P.M.
  • C. Meet Jason at 6 P.M.
  • D. Cancel his request
View Correct Answer
 Answer: A  

Q19. In Message 1, the caller has asked Jason

  • A. To please fax instead of calling back
  • B. To fax and call him
  • C. To fax, call, and e-mail
  • D. Not to use the caller’s fax
View Correct Answer
 Answer:D  

Q20. You can infer from the two messages that Eli wants to see Jason

  • A. No later than a week from now. There’s plenty of time.
  • B. No earlier than 9:30 A.M. He’s sleeping late.
  • C. No later than today. He needs Jason’s input in order to go forward.
  • D. No earlier than 2003. He wants to delay the project for as long as possible.
View Correct Answer
 Answer: C  

TABE Reading Practice Test (Worksheet PDF)

Document Type Download Link
Free Editable Doc File
Free Printable PDF File

See also:

TABE Practice Test 2024

TABE Math Practice Test (Part 1)

TABE Math Practice Test 2

TABE Applied Math Practice Test

TABE Applied Math Practice Test 

TABE Reading Practice Test

TABE Reading Practice Test 2 (Level A )

Sample Reading Tests

Reading Practice Test – 1

Reading Practice Test – 2

Reading Practice Test – 3

Reading Practice Test – 4

Reading Practice Test – 5

Sample Math Tests

Equations and Inequalities

Exponents

Probability

Mean Median Mode

Ratio

Percentages

Algebraic Expressions

Fractions and Decimals

Integers

Pre-Algebra 

Rational Numbers

Average

Age

Sample English Grammar Tests

Sentence Completion 1

Sentence Completion 2

Word Analogies Practice Test 

Sample Critical Reading Tests

Critical Reading 1

Critical Reading 2

Critical Reading 3