Wonderlic Test: 50 Sample Question Answers QPS SET-1

Wonderlic Test 50 Sample Question Answers: This is free question answers for Wonderlic Cognitive Ability Practice Test 2020 preparation. However, the “Wonderlic Test: 50 Sample Question Answers QPS SET-1” is for reference purposes only and does not represent the actual format, pattern from a respective official authority

Wonderlic Test: 50 Sample Question Answers

Just read the questions below and select one best answers.

1. A physical education class has three times as many girls as boys. During a class basketball game, the girls average 18 points each, and the class as a whole average 17 points per person. How many points does each boy score on average?
๐Ÿ”˜ 7 ๐Ÿ”˜ 14
๐Ÿ”˜17 ๐Ÿ”˜21
๐Ÿ”˜ 28
Show Answers
Answer: B 14. Since the class has three times as many girls as boys, the class is composed of 75% girls and 25% boys. To find the number of points each boy scores on average, we solve the following equation: 0.75*18 + 0.25*X = 17, where X is the number of points each boy scores on average. Solving for X gives X = 14, so the boys average 14 points per game.
2. Randolph has 8 ties, 6 pairs of pants, and 4 dress shirts. How many days could he possibly go without wearing the same combination of these three items?
๐Ÿ”˜ 81 days ๐Ÿ”˜ 144 days
๐Ÿ”˜ 157 days ๐Ÿ”˜192 days
๐Ÿ”˜ 228 days
Show Answers
Answer: D 192ย days. There are 48 different combinations of ties and shirts (8 different ties for each of the 6 pairs of pants), and then four different shirts for each of these combinations. In numerical form: 8 x 6 x 4 = 192.
3. John is a mechanic. He makes $8.50 an hour, plus $3 extra for every oil change he performs. Last week he worked 36 hours and performed 17 oil changes. How much money did he make?
๐Ÿ”˜ $91 ๐Ÿ”˜ $117
๐Ÿ”˜ $175 ๐Ÿ”˜$287
๐Ÿ”˜ $357
Show Answers
Answer: E $357. John’s base wage can be figured by multiplying his pay per hour by the number of hours he worked: $8.50 x 36 = 306. His bonus for oil changes is calculated by multiplying the payment per oil change by the number of oil changes performed: 17 x 3 = 51. These two products can then be added together.
4. A box of staples has a length of 6 cm, a width of 7 cm, and a volume of 378 cm cubed. What is the height of the box?
๐Ÿ”˜ 2 cm ๐Ÿ”˜ 5ย cm
๐Ÿ”˜ 9 cm ๐Ÿ”˜ aaย cm
๐Ÿ”˜ 17 cm
Show Answers
Answer: C 9 cm. Volume is calculated as the product of length, width, and height, so if the height is set as Y: 6 x 7 x Y = 378. This can be rearranged to 378 / 42 = Y = 9.
5. What is the average of all of the integers from 13 to 37?
๐Ÿ”˜ 13 ๐Ÿ”˜19
๐Ÿ”˜ 25 ๐Ÿ”˜30
๐Ÿ”˜ 32
Show Answers
Answer: Cย 25. This kind of problem can be easily solved by simply finding the average of the two extremes in the range: (13 + 37) / 2 = 25.
6. A basketball player averaged 20 points a game over the course of six games. His scores in five of those games were 23, 18, 16, 24, and 27. How many points did he score in the sixth game?
๐Ÿ”˜ 12 points ๐Ÿ”˜16 points
๐Ÿ”˜ 18 points ๐Ÿ”˜24ย points
๐Ÿ”˜ 17 points
Show Answers
Answer: 12 points.
7. Arnold is about to go on a 500-mile car trip. His mechanic recommends that he buy a special highway engine oil that will save him 50 cents in gas for every 25 miles of the trip. This new oil, however, will cost $20. Is it worthwhile for Arnold to buy the oil if he has a coupon for $4 dollars off the price?
๐Ÿ”˜ YES ๐Ÿ”˜ NO
๐Ÿ”˜ No profit no loss ๐Ÿ”˜Insufficient data
๐Ÿ”˜ NOTA
Show Answers
7. Answer: No. Arnold will only save $10 by using the oil (.5 x (500 / 25)), and this is still $6 less than the cost of the oil.
8. The number ten is raised to a power between 0 and 1. The answer has to be between which two numbers?
๐Ÿ”˜ 0 and 1 ๐Ÿ”˜ 1 and 10
๐Ÿ”˜ 10 and 100 but not 5 ๐Ÿ”˜0 and 100 but not 50
๐Ÿ”˜ โ€“ 10 and 0
Show Answers
Answer: B
9. TA boy is mowing a rectangular lawn 40 ft. long and 30 ft. wide. He has cut all of it except for a rectangle that is 20 ft. long and 15 ft. wide. What fractional part of the lawn remains uncut?
๐Ÿ”˜ 1/4 ๐Ÿ”˜ 3/120
๐Ÿ”˜ 1/25 ๐Ÿ”˜4/125
๐Ÿ”˜ 3/4
Show Answers
Answer: A 1/4
10. Three people who work full time are to work together on a project, but their total time on the project is to be equivalent to that of only one person working full time. If one of the people is budgeted for 1/2 of his time to the project and a second person for 1/3 of her time, what part of the third workerโ€™s time should be budgeted to this project?
๐Ÿ”˜ 1/2 ๐Ÿ”˜ 1/3
๐Ÿ”˜ 1/4 ๐Ÿ”˜1/5
๐Ÿ”˜ 1/6
Show Answers
Answer: E 1/6

Download Wonderlic QPS SET-1 Worksheet (10 Questions)

Document Type Download Link
Free Editable Doc File
Free Printable PDF File

See Also: