Accuplacer Arithmetic Practice Test 2022 [NextGen]

Accuplacer Arithmetic Practice Test  2022: Try our Accuplacer NextGen Arithmetic Practice Questions Answers. You can also download printable copy of PDF file. This Accuplacer Arithmetic Practice Test includes Working with whole numbers, Solving problems using fractions, decimals, and percents, and Setting up and solving word problems.

This Next-generation Accuplacer Arithmetic Practice Test  2022 describes the skills necessary to do well on the ACCUPLACER Arithmetic Test. In this chapter, you put these skills to work with practice problems.

Accuplacer Arithmetic Practice Test 2022 [NextGen]

Name of the Test Accuplacer Practice Test
Administrated by College Board
Total questions 30
Question format multiple-choice questions
Test subjects Arithmetic

Whole numbers practice test

Q1. What is 8,765,432 rounded to the nearest thousand?

  • (A). 8,765,000
  • (B). 8,432,000
  • (C). 8,700,000
  • (D). 8,600,000
Show Answers
Answer: option A

Q2. If you multiply 786 × 2971, which of the following best approximates the answer?

  • (A) 140,000
  • (B) 240,000
  • (C) 1,400,000
  • (D) 2,400,000
Show Answers
Answer: option D

Q3. What is the value of 15 − 4² ÷ (32 − 8 × 3)

  • (A). 130
  • (B). 3
  • (C). 31
  • (D). 13
Show Answers
Answer: option D

Q4. Which of the following inequalities is equivalent to the one shown in the figure?

  • (A) – 5 ≤ x < 3
  • (B) – 5 < x ≤ 3
  • (C) x ≤ – 5 or x > 3
  • (D) x < – 5 or x ≥ 3
Show Answers
Answer: option A

Q5. Which of the following would be the best estimation for 451327 ÷ 8946

  • A) 5
  • (B) 50
  • (C) 500
  • (D) 5000
Show Answers
Answer: option B

Q6. Evaluate (17 – 2³) × (6 + 10 ÷ 2)

  • (A). 9
  • (B). 39
  • (C). 49
  • (D). 99
Show Answers
Answer: option D

Q7. Which of these inequalities expresses the solution set for the number line shown in the following figure?

  • (A) −4 ≤ x < 2
  • (B) −4 < x ≤ 2
  • (C) x ≤ −4 or x > 2
  • (D) x < −4 or x ≥ 2
Show Answers
Answer: option D

Q8. What is 939,594 rounded to the nearest hundred?

  • (A) 939,600
  • (B) 939,500
  • (C) 930,600
  • (D) 939,700
Show Answers
Answer: option A

Fractions number practice test

Q9. \frac79 + \frac59 = ?

  • (A) \frac19 
  • (B) 1\frac19 
  • (C) \frac13 
  • (D) 1 \frac13 
Show Answers
Answer: option D

Q10.   \frac{11}{27} ÷ \frac{22}{23} = ?

  • (A)   \frac{32}{45}
  • (B)   \frac{2}{5}
  • (C)   \frac{23}{3}
  • (D)   \frac{23}{54}
Show Answers
Answer: option D

Q11.   2\frac{1}{5} × 3 \frac{3}{4} = ?

  • (A)   2\frac{1}{4}
  • (B)   1\frac{8}{3}
  • (C)   8\frac{1}{4}
  • (D)   4\frac{1}{8}
Show Answers
Answer: option C

Q12.   \frac{2}{7} − \frac{1}{3} = ?

  • (A) \frac{9}{19}
  • (B)   \frac{3}{91}
  • (C)   1\frac{1}{9}
  • (D)   \frac{19}{91}
Show Answers
Answer: option D

Decimals number practice test

Q13. 0.835 + 1.09 =?

  • (A) 0.925
  • (B) 1.925
  • (C) 2.925
  • (D) 3.925
Show Answers
Answer: option B

Q14. 4.4 + 82.39 + 0.027 = ?

  • (A) 68.717
  • (B) 96.617
  • (C) 16.617
  • (D) 86.817
Show Answers
Answer: option D

Q15. 42.563 − 8.05 =?

  • (A)  34.513
  • (B)  33.513
  • (C) 34.613
  • (D) 33.513
Show Answers
Answer: option A

Q16. 0.0748 × 3.6 =?

  • (A) 0.36928
  • (B) 0.16928
  • (C) 0.26928
  • (D) 1.26928
Show Answers
Answer: option C

Q17. 32.175 ÷ 1.8 = ?

  • (A) 16.875
  • (B) 15.875
  • (C) 17.875
  • (D) 19.875
Show Answers
Answer: option C

Percent Practice Test

Q18. Jacqui took her friend, Bethany, out to lunch for her birthday. When the check arrived, it was for $45.00. If Jacqui included an 18% tip for the server, what did she pay in total for the lunch?

  • (A) $3.10
  • (B) $5.10
  • (C) $35.10
  • (D) $53.10
Show Answers
Answer: option D

Q19. By changing phone plans, Blair received a 30% discount on a phone that normally sells for $780. How much did she pay for the phone?

  • (A) $346
  • (B) $446
  • (C) $546
  • (D) $646
Show Answers
Answer: option C

Q20. Drew invested $6,600 in a stock that lost 15% of its value before Drew sold it. How much was the stock worth at the time of sale?

  • (A) 77.85
  • (B) 75.75
  • (C) 87.87
  • (D) 87.75
Show Answers
Answer: option D

Q21. What percent of 120 is 72?

  • (A) 40%
  • (B) 45%
  • (C) 60%
  • (D) 65%
Show Answers
Answer: option D

Fraction, decimal, percent conversion practice test

Q22. Convert the decimal 0.72 to a fraction.

  • (A)   \frac{18}{25}
  • (B)   \frac{1}{25}
  • (C)   \frac{9}{25}
  • (D)   \frac{3}{25}
Show Answers
Answer: option A

Q23. Write the decimal 0.375 as a percent.

  • (A) 7.5%
  • (B) 17.5%
  • (C) 27.5%
  • (D) 37.5%
Show Answers
Answer: option D

Q24. What is the value of 188.1% expressed as a decimal?

  • (A) 0.302
  • (B) 0.102
  • (C) 1.302
  • (D) 0.202
Show Answers
Answer: option A

Comparing values practice test

Q25. Which of the following decimals is the greatest?

  • (A) 0.1811
  • (B) 0.088
  • (C) 0.0188
  • (D) 0.801
Show Answers
Answer: option D

Q26. Which of these decimals is the greatest?

  • (A) 0.3054
  • (B) 0.306
  • (C) 0.32
  • (D) 0.321
Show Answers
Answer: option D

Word problem practice test

Q27. Anjelika spent $35.75 on a sweater and $56.99 on a pair of shoes. How much more did the shoes cost than the sweater?

  • (A) $21.24
  • (B) $12.21
  • (C) $24.21
  • (D) $12.24
Show Answers
Answer: option A

Q28. Eric is supervising a group of 57 children at a summer camp. He wants to rent a set of rowboats, each of which will hold a maximum of six children. What is the minimum number of rowboats that Eric will need to rent to make sure that every child is included?

  • (A) 1 rowboats
  • (B) 5 rowboats
  • (C) 10 rowboats
  • (D) 15 rowboats
Show Answers
Answer: option C

Q29. As an incentive for her sales staff of 12 people, Shondra allocated $7500 for a quarterly bonus, which she promised to split evenly among all salespeople who made their quotas. If all 12 people succeeded, how much money did each person receive?

  • (A) $25
  • (B) $125
  • (C) $325
  • (D) $625
Show Answers
Answer: option D

Q30. Norma produced a report on how the non-profit corporation that she works for had raised funds in the preceding year. She found that 36.8% of funding came from a Rockefeller Foundation grant, 22.7% came from the United Way, and 19.4% came from the Bill and Melinda Gates Foundation. If the remaining funding came from local donations, what percentage of the total did this constitute?

  • (A) 11.1%
  • (B) 21.1%
  • (C) 111.1%
  • (D) 121.1%
Show Answers
Answer: option B

See also: