Accuplacer Quantitative Reasoning, Algebra, and Statistics (QAS) Practice Test 2022

Accuplacer Quantitative Reasoning, Algebra, and Statistics (QAS) Practice Test 2022: There are a total of 30 multiple choice questions with answers for NextGen Accuplacer Math practice test. You can also download the printable copy of PDF.

Quantitative Reasoning, Algebra, and Statistics Practice Questions include Practicing your skills working with rates and ratios. Solving problems involving algebra expressions and equations, Working with linear functions, Tackling geometry questions, Putting your statistics skills to the test

Accuplacer QAS Practice Test 2022

Name of the Test Accuplacer Practice Test
Administrated by College Board
Total questions 30
Question format multiple-choice questions
Test subjects Quantitative Reasoning, Algebra, and Statistics

Quantitative Reasoning Practice Questions

Q1. | 6 + ( -7) | – | 5 × (-2) | = ?

  • (A) 9
  • (B) -9
  • (C) 19
  • (D) -19
Show Answers
Answer: option B

Q2. If a car traveled an average of 62 miles per hour over the course of a 713-mile trip, how many hours was it on the road? (Round your answer to the nearest tenth of a mile.)

  • (A) 1.5 hours
  • (B) 5.5 hours
  • (C) 11.5 hours
  • (D) 21.5 hours
Show Answers
Answer: option C

Q3. A beach club has a 4-to-7 ratio of men to women. If 203 women belong to the club, how many men are members?

  • (A) 11 men
  • (B) 26 men
  • (C) 116 men
  • (D) 126 men
Show Answers
Answer: option C

Q4. \frac{(x^2 y^4)^3}{x^4 y^5} = ?

  • (A) x^2 y^7
  • (B) x^3 y^4
  • (C) x^2 y^2
  • (D) x^4 y^2
Show Answers
Answer: option A

Algebra Practice Questions

Q5. What is the value of 4x² − 8x + 50 when x = − 3

  • (A) 10
  • (B) 11
  • (C) 100
  • (D) 110
Show Answers
Answer: option D

Q6. What do you get when you simplify 3a² + 5ab – 4b³ – 6ab + 10b³ + ab

  • (A) 10b2 + ab
  • (B) 3a² + 6b³
  • (C) 3a² + 5ab³
  • (D) 4b³ – 6ab
Show Answers
Answer: option B

Q7. Factor 3a5 – 18a³ + 6a²

  • (A) 3a² (a³ – 6a + 2)
  • (B) 3a³ (a² – 6a + 2)
  • (C)  2a³ (a³ – 6a + 2)
  • (D) 3a² (a³ – 2a + 2)
Show Answers
Answer: option A

Algebra equations practice test

Q8. What is the value of x when 5x – 7 = 23

  • (A) x=1
  • (B) x=2
  • (C) x=3
  • (D) x=6
Show Answers
Answer: option D

Q9. Solve the following equation for x: 8x + 4 – x = 11 + 5x – 1

  • (A) x=1
  • (B) x=2
  • (C) x=3
  • (D) x=4
Show Answers
Answer: option D 

Q10. Solve this system of equations for x and y:

3x + 4y = -1
x + 5y = 7

  • (A) x = – 3 and y = 2
  • (B) x = – 2 and y = 3
  • (C) x =  3 and y = – 2
  • (D) x = 3 and y = 2
Show Answers
Answer: option  A

Algebra word problems Practice Test

Q11. Three times a number is equivalent to that number plus 14. What is the number?

  • (A) 1
  • (B) 4
  • (C) 7
  • (D) 17
Show Answers
Answer: option  C

Q12. Jacob has 19 more comic books than Benjamin. If Benjamin doubles the number of comic books that he has and Jacob buys 9 more, together they will have 79 comic books. How many comic books does Benjamin have right now?

  • (A) 7 comic books
  • (B) 11 comic books
  • (C) 13 comic books
  • (D) 17 comic books
Show Answers
Answer: option D 

Q13. When you add 7 to a number, then multiply the result by 8, and then subtract 6, the number you end up with is 10. What is the original number?

  • (A) – 5
  • (B) 5
  • (C) 10
  • (D) -10
Show Answers
Answer: option A

Q14. To raise money for their school play, Beatrice sold brownies for $1.25 each, and Chuck sold cookies for $0.75 each. Together, they sold 87 items and made $80.75. How many cookies did Chuck sell?

  • (A) 15 cookies
  • (B) 26 cookies
  • (C) 56 cookies
  • (D) 65 cookies
Show Answers
Answer: option C 

Linear functions Practice Test

Q15. Caren opened her savings account with a deposit of $1200, and every month after that deposited an additional $350. How much money will Caren have in her account 36 months after opening it?

  • (A) $3,800
  • (B) $1,800
  • (C) $13,800
  • (D) $14,800
Show Answers
Answer: option C

Q16. Seth owns a vacation timeshare plan that costs $3500 per year plus $65 for each night that he uses the timeshare. Last year, he spent $5710 on the time share. How many nights did he use the timeshare?

  • (A) 44 nights.
  • (B) 14 nights.
  • (C) 24 nights.
  • (D) 34 nights.
Show Answers
Answer: option D

Q17. What is the equation for the line shown in the following graph?

  • (A) y = -2x + 5
  • (B) y = -5x + 2
  • (C) y = 2x + -5
  • (D) y = -5x + 2
Show Answers
Answer: option A

Q18. What is the equation of a line with a slope of and passing through the point (4, -5)?

  • (A) y = -4x + 5
  • (B) y = -3x + 7
  • (C) y = 3x + 7
  • (D) y = -4x + 7
Show Answers
Answer: option B

Q19. If the points (a, 0) and (0, b) lie on the graph of the equation 3x – 4y = 24 what is the value of  a + b?

  • (A) 13
  • (B) 2
  • (C) 3
  • (D) -2
Show Answers
Answer: option B

Q20. The following figure shows Triangle ABC. You want to translate this triangle to a new position as Triangle A’B’C’. If A’ is located at ( -3, 8) what will be the coordinates of the point B’?

  • (A) (-5, 2)
  • (B) (5, -2)
  • (C) (-3, 5)
  • (D) (3, -5)
Show Answers
Answer: option A

Geometry Practice Test

Q21. If a square has a perimeter of 48 inches, what is the length of its side?

  • (A) 2 centimeters
  • (B) 12 centimeters
  • (C) 24 centimeters
  • (D) 36 centimeters
Show Answers
Answer: option B

Q22. If a rectangle whose longest side is 8 meters has an area of 24 square meters, what is its perimeter?

  • (A) 2 meters
  • (B) 12 meters
  • (C) 22 meters
  • (D) 32 meters
Show Answers
Answer: option C

Q23. A rectangular room has a length of 15 feet and a height of 8 feet. If its total volume is 1200 square feet, what is the width of the room?

  • (A) 10 feet
  • (B) 12 feet
  • (C) 20 feet
  • (D) 30 feet
Show Answers
Answer: option A

Q24. A cylindrical can has a height of 10 inches, and the radius of its base equals 3 inches. What is the volume of the can in cubic inches, rounded to two decimal places? (Use 3.14 as an approximation for the value of Π.)

  • (A) 28.6 cubic inches
  • (B) 82.6 cubic inches
  • (C) 182.6 cubic inches
  • (D) 282.6 cubic inches
Show Answers
Answer: option D

Q25. Suppose a triangle has a hypotenuse of 17 millimeters and one leg of length 15 millimeters. What is the length of its other leg?

  • (A) 1 millimeters
  • (B) 8 millimeters
  • (C) 18 millimeters
  • (D) 88 millimeters
Show Answers
Answer: option B 

Statistics, Probability, and Sets Practice Test

Use this information for Questions 26 through 28:

A third-grade class of 17 students had the following grades on a math test:

A bag contains 10 tiles, each tile containing a different number from 1 to 10.

Q26. If you pull a tile at random from the bag, what’s the probability that this number will be greater than 6?

  • (A) 1/5
  • (B) 2/5
  • (C) 3/5
  • (D) 4/5
Show Answers
Answer: option B 

Q27. If you pull a tile at random from the bag, what’s the probability that this number will be both even and less than 7?

  • (A) 2/10
  • (B) 3/10
  • (C) 4/10
  • (D) 5/10
Show Answers
Answer: option B

Q28. If you pull an odd-numbered tile from the bag, what’s the probability that this number will be greater than 4?

  • (A) 1/5
  • (B) 2/5
  • (C) 3/5
  • (D) 4/5
Show Answers
Answer: option C

Use the following information to solve Questions 29 and 30:

V= {1, 3, 5, 7, 9} W= {4, 5, 6, 7) X= {2, 3, 6, 8, 9, 10}

Q29. What is the set of V ∪ (W ∩ X)

  • (A) {1, 3, 5, 7, 9}
  • (B) {1, 5, 7, 9}
  • (C) {2, 6, 8, 10}
  • (D) {2. 6, 8, 10}
Show Answers
Answer: option A

Q30.  What is the set of (V ∪ X) ∩ W 

  • (A) {1, 3, 5, 7, 9}
  • (B) {3, 5, 6, 7}
  • (C) {2, 4, 6, 8,}
  • (D) { 5, 6, 7}
Show Answers
Answer: option  D

See also: