ParaPro Writing Practice Test 2022 Questions Answers

ParaPro Writing Practice Test 2022 Questions Answers. You can also download ParaPro Writing Practice Test printable PDF. Prepare for the ParaPro Assessment (1755) with ETS test developers’ interactive Writing practice test.

Name of the Test ParaPro Assessment Test
Administrated by ETS
Total questions 30
Question format multiple-choice questions
Test subjects Writing

ParaPro Writing Practice Test 2022

Directions for Questions 61-68: Four portions are underlined and lettered in each of the sentences below. Read each sentence and select the underlined portion containing a grammatical construction, a word use, or an instance of punctuation inappropriate in carefully written English. Note the letter printed beneath the underlined portion you select and fill in the corresponding lettered space on the answer sh001eet with a heavy, dark mark so that you cannot see the letter. No sentence has more than one error.

Q1. A group of early French explorers(A) described a Mississippi River catfish so large that(B) when it struck(C) their boat, they thought it were(D) a tree.

Show Answers
Answer: option D

Q2. Although salt is essential to(A) many modem A industrial processes ; (B) the basic methods of producing(C) it have not changed(D) for centuries.

Show Answers
Answer: option B

Q3. In midwinter the roof of a polar bear den may be covered(A) with more then(B) six feet of snow, which insulates the den and provides(C) a sheltered(D) environment.

Show Answers
Answer: option B

Q4. The most prominent(A) star cluster in the sky ,_(B) the Pleiades, are(C) often mistaken for the Little Dipper because of(D) the arrangement of its brightest stars.

Show Answers
Answer: option C

Q5. Food is cooked(A) to enhance flavor, make it(B) more digestible(C), and destroying(D) harmful microorganisms.

Show Answers
Answer: option D

Q6. Before the era of air-conditioning, some theater owners in the United States chose to install(A) extensive systems of(B) cooling fans rather than simply having closed(C) their theaters during(D) the summer months.

Show Answers
Answer: option C

Q7. In the brief period from(A) 1963 to 1967, artificially sweetened soft drinks near(B) tripled their market share, (C) which grew to more than(D) 10 percent.

Show Answers
Answer: option B

Q8. As its(A) Florida habitat disappearing(B), the American wood stork(C) is migrating northward to(|D) new nesting grounds.

Show Answers
Answer: option B

Directions for Questions 9-20: The questions or incomplete statements below are followed by four suggested answers or completions. Select the best one in each case and fill in the corresponding lettered space on the answer sheet with a heavy, dark mark so that you cannot see the letter.

Q9. In 1850, when putting pen to paper was still the main technology of office work in Europe, the quill pen had not yet been fully replaced by the steel nib.

What is the subject of the sentence above?

  • (A) 1850
  • (B) office work
  • (C) quill pen
  • (D) steel nib
Show Answers
Answer: option C

Q10. In the mid-1800’s local women’s rights organizations lobbied for legislation that would allow women to maintain property after marriage.

What is the simple predicate (the verb that tells what the subject does) in the sentence above?

  • (A) In
  • (B) lobbied
  • (C) allow
  • (D) maintain
Show Answers
Answer: option |B

|Q11. In order to give students a better understanding of how the justice system works, many schools hold mock court trials.

What is the subject of the sentence above?

  • (A) students
  • (B) understanding
  • (C) schools
  • (D) trials
Show Answers
Answer: option C

Q12. Many people think that the German invention of movable type was as revolutionary for the fifteenth century as the computer was for the twentieth.

In the sentence above, the underlined word is being used as

  • (A) a noun
  • (B) a verb
  • (C) an adjective
  • (D) an adverb
Show Answers
Answer: option A

Q13. When the United States Post Office issued the first federal stamps 150 years ago, the public response was distinctly lukewarm: hardly anyone bothered to use the stamps, though they bore the images of Ben Franklin and George Washington.

In the sentence above, the underlined word is being used as

  • (A) a noun
  • (B) a verb
  • (C) an adjective
  • (D) an adverb
Show Answers
Answer: option B

Q14. An avalanche can travel as fast as 300 miles per hour and exert a pressure as great as eleven tonsper square foot.

In the sentence above, the underlined word is being used as.

  • (A) a noun
  • (B) a verb
  • (C) an adverb
  • (D) a preposition
Show Answers
Answer: option B

Q15. Which word is NOT spelled correctly?

  • (A) annoying
  • (B) hoping
  • (C) occurring
  • (D) refering
Show Answers
Answer: option D

Q16. Which word is NOT spelled correctly?

  • (A) accurate
  • (B) permanent
  • (C) pleasent
  • (D) resemblance
Show Answers
Answer: option C

Q17. Which word is NOT spelled correctly?

  • (A) absolute
  • (B) definite
  • (C) fortunate
  • (D) imediate
Show Answers
Answer: option D

Q18. Which word is NOT spelled correctly?

  • (A) history
  • (B) labratory
  • (C) mistaken
  • (D) mystery
Show Answers
Answer: option B

Q19. The following paragraph was written by a student. It was early morning, and I had just woken up. To my surprise, I heard no trucks going by no horns honking, and absolutely no kids playing outside. It was like the whole town was deserted. I was amazed, shocked, and happy, at the same time. It was like a dream come true. I could finally have some peace, and quiet.

The student writer would most benefit from tutoring in how to correct

  • (A) sentence fragments
  • (B) verb tense errors
  • (C) incorrect comma placement
  • (D) incorrect capitalization
Show Answers
Answer: option C

Questions 20-22 are based on the following short essay written by Jeannie. In her essay, Jeannie tries to argue that children benefit from watching some television.

( 1) Most of the time kids talk about their favorite
show. (2) When we were younger, me and my friends
would talk about this one show. (3) This show gave
us something to talk about and children need to be
able to talk and socialize and be around each other.
( 4) It helps them to keep calm and reduces school
vandalism. (5) If a child doesn’t know what others are
talking about, he or she can’t talk as easily. (6) Once,
when a kid didn’t know the television show we were
talking about, he would just sit there in confusion.

Q20. Jeannie wants her essay to begin with a sentence that introduces the central point she is trying to make. Which sentence would best introduce Jeannie’s central point?

  • (A) Television gives students something to talk about when they get together.
  • (B) Children will make fun of anyone who does not watch television.
  • (C) Children seldom get into arguments about television shows.
  • (D) Television helps only those children who enjoy talking to their friends.
Show Answers
Answer: option A

Q21. Jeannie is learning when it is appropriate to use a thesaurus to find synonyms for frequently used words. Which word in Jeannie’s essay should she look up in her thesaurus?

  • (A) talk
  • (B) friends
  • (C) vandalism
  • (D) television
Show Answers
Answer: option A

Q22. One of Jeannie’s peers, who has reviewed her paper during class, notes that he is unsure what “It” refers to at the beginning of sentence 4. What could Jeannie substitute for the word “It” in sentence 4 to clarify the meaning of the word?

  • (A) “Watching television”
  • (B) “The television show”
  • (C) “Talking to others”
  • (D) “Having a favorite show”
Show Answers
Answer: option C

Questions 23-25 are based on the following unfinished outline.

Andre has been given an assignment to write about a career he is considering. He has chosen to write about being a travel agent. Before writing, Andre must organize his research notes into an outline.

Work Tasks of a Travel Agent

I. Planning Travel

A. Get information from customers

  • 1. Destinations and dates
  • 2. Preferred method and cost of travel
  • 3. Special needs

B. Get information about travel

  • 1. Research tickets, hotels, and rental cars
    2. Research attractions and conditions at destination

II. Booking Travel Arrangements

A. Print tickets for customers

  • 1. Issue airline or cruise tickets
  • 2. Print electronic ticket information

B. Make other reservations for customers

  • 1. ____________
  • 2. Get package deals

III._______________

A. Promote to the public

  • 1. Present to social groups
  • 2. Advertise

B. Promote to businesses

  • 1. Suggest company-sponsored trips
  • 2. Arrange discounts for client companies

Q23. Andre has left heading ll.B.1 (underneath “Make other reservations for customers”) blank. He goes back to his research notes to see what he should put in the blank to complete the section. What should he put in the blank?

  • (A) Understand airline flight schedules
  • (B) Use telemarketing to reach new customers
  • (C) Reserve hotel rooms and rental cars
  • (D) Research popular tourist attractions at destination
Show Answers
Answer: option C

Q24. What should Andre put in the blank for heading III as a title for the section?

  • (A) How to Become a Travel Agent
  • (B) Group Tour Packages
  • (C) How to Save for a Vacation
  • (D) Promoting the Travel Agency
Show Answers
Answer: option D

Q25. After Andre has completed his outline, he wants to write the first sentence of his essay. Given that he wants his first sentence to summarize the essay’s main idea, what would be the strongest first sentence for Andre’s essay?

  • (A) There are several different career choices that I am considering for the future.
  • (B) Travel agents learn some of their skills in vocational classes and some on the job.
  • (C) A travel agent’s job is a mixture of providing services and promoting sales.
  • (D) Traveling teaches you about the world and can change your ideas.
Show Answers
Answer: option C

Questions 26-27 are based on the following rough draft written by a student.

How to Buy a Saltwater Aquarium by Ashim, Grade 5

(I) There are two types of tanks. (2) There are
glass and acrylic. (3) Glass tanks are cheaper and
harder to scratch, acrylic ones are lighter, which
is always beneficial. ( 4) If you get a used tank,
remember to check the glass for scratches because
scratches are where algae can collect. (5) You will
also need a heater that will keep the tank at about
78 degrees. (6) You should get a very accurate
thermometer to make sure that the water
temperature stays stable so that the fish in the tank will
not get sick. (7) Most important, you need to
have a biological filtration system installed.

Q26. Ashim is trying to combine sentences 1 and 2 so that they form a single sentence that is clear, concise, and grammatically correct. What would be the most effective revision of sentences 1 and 2 ?

  • (A) There are two types of tanks, there are glass and acrylic.
  • (B) Tanks are available in glass and acrylic.
  • (C) There are two types of tanks, being glass and acrylic ones.
  • (D) An acrylic tank is one type of tank, and a glass tank is another type.
Show Answers
Answer: option B

Q27. Ashim is learning how to use transition words (words that clarify the relationships between ideas). What transition word or words should Ashim use before the word “acrylic” in sentence 3 to clarify the meaning of the sentence?

  • (A) but
  • (B) also,
  • (C) because
  • (D) for example,
Show Answers
Answer: option A

Questions Q28-29 refer to the following four sentences written by students.

I. One similarity between Brazil and the United States is that both countries include many different ethnic groups.
II. George Washington served for two terms and therefore had eight years to accomplish his policies.
III. Raising the state sales tax by 1 percent will negatively impact our community.
IV. I love to ride my bright red mountain bike in the hills outside of our town.

Q28. Which sentence is most likely to be found at the beginning of a persuasive essay (an essay written to convince a reader that a point of view or course of action is valid)?

  • (A) Sentence I
  • (B) Sentence II
  • (C) Sentence III
  • (D) Sentence IV
Show Answers
Answer: option C

Q29. Which sentence is most likely to be found at the beginning of a comparison essay (an essay that explores a comparison between two things)?

  • (A) Sentence I
  • (B) Sentence II
  • (C) Sentence III
  • (D) Sentence IV
Show Answers
Answer: option A

Q30. Julie is writing a paper about the inventor Granville T. Woods. She wants to find out where and when Woods was born. What would be the best source for locating that information?

  • (A) An atlas
  • (B) An encyclopedia
  • (C) A textbook about famous inventions
  • (D) An Internet article about inventors
Show Answers
Answer: option B