SSAT Synonym Practice Test 2021 Free Printable PDF

SSAT Synonym Practice Test 2021 Free Printable PDF with answers and explanation. There are 30 sample multiple-choice questions answers for the Secondary School Admission Test Verbal section.

To answer synonym questions, follow these four steps:

Synonyms: Getting It Right

  1. Look at the word carefully. Consider every answer choice. One choice must always be the best response.
  2. Eliminate obviously wrong responses immediately.
  3. Use word-analysis techniques to help you with difficult words.
  4. Try using the word in a sentence of your own; think about the meaning of the word as you have used it

SSAT Synonym Practice Test 2021

Test Name SSAT Practice Test 2021
Section Verbal
Topics SYNONYM
Total Questions 40
Time Limit 40 minutes
Question Type Sample Questions
Level Upper Level and Middle-Level
Printable PDF Available

Section 1: Middle-Level (20 Questions)

Directions: Select the word that is closest in meaning to the CAPITALIZED word.

1. CHASSIS

  • (A) frame
  • (B) body
  • (C) form
  • (D) lubrication
View Correct Answer
 Answer:  A.

2. ENLIGHTEN

  • (A) reduce
  • (B) bleach
  • (C) educate
  • (D) absorb
View Correct Answer
 Answer:  .

3. AFFIRM

  • (A) prove
  • (B) validate
  • (C) sign
  • (D) stick
View Correct Answer
 Answer:  B.

4. FROCK

  • (A) dress
  • (B) coat
  • (C) hermit
  • (D) veil
View Correct Answer
 Answer:   A.

5. KEG

  • (A) beer
  • (B) nails
  • (C) barrel
  • (D) understanding
View Correct Answer
 Answer:   C.

6. LOGO

  • (A) symbol
  • (B) copyright
  • (C) game plan
  • (D) magnet
View Correct Answer
 Answer:   A.

7. MOUSY

  • (A) brown
  • (B) alcoholic
  • (C) gnawing
  • (D) timid
View Correct Answer
 Answer:   D.

8. PARCH

  • (A) boil
  • (B) bum
  • (C) dry
  • (D) steam
View Correct Answer
 Answer:   C.

9. REFUGE

  • (A) alibi
  • (B) shelter
  • (C) exile
  • (D) church
View Correct Answer
 Answer:   B.

10. SKEPTIC

  • (A) doubter
  • (B) critic
  • (C) heretic
  • (D) opponen
View Correct Answer
 Answer:   A.

11. TENUOUS

  • (A) boring
  • (B) impermanent
  • (C) nervous
  • (D) flimsy
View Correct Answer
 Answer:   D.

12. VIE

  • (A) defeat
  • (B) hurry
  • (C) seek
  • (D) compete
View Correct Answer
 Answer:   D.

13. ARMADA

  • (A) fleet
  • (B) battle
  • (C) defeat
  • (D) ship
View Correct Answer
 Answer:  A.

14. DRIVEL

  • (A) saliva
  • (B) foam
  • (C) tension
  • (D) nonsense
View Correct Answer
 Answer:   D.

15. BOOTY

  • (A) piracy
  • (B) riot
  • (C) plunder
  • (D) leather
View Correct Answer
 Answer:   C.

16. PORTAL

  • (A) dockside
  • (B) carriage
  • (C) peephole
  • (D) gate
View Correct Answer
 Answer:   D.

17. CAGEY

  • (A) imprisoned
  • (B) protected
  • (C) shrewd
  • (D) wild
View Correct Answer
 Answer:   C.

18. JUMBO

  • (A) egg
  • (B) elephant
  • (C) huge
  • (D) mixture
View Correct Answer
 Answer:   C.

19. MYTHICAL

  • (A) ancient
  • (B) religious
  • (C) explanatory
  • (D) imaginary
View Correct Answer
 Answer:   D.

20. NUGGET

  • (A) gold
  • (B) candy
  • (C) collision
  • (D) lump
View Correct Answer
 Answer:   D.

Section 2: Upper Level (20 Questions)

Directions: Select the word that is closest in meaning to the CAPITALIZED word

1. ADULTERATE

  • (A) cheat
  • (B) age
  • (C) shorten
  • (D) idolize
  • (E) dilute
View Correct Answer
 Answer: E.

2. BOARDER

  • (A) carpenter
  • (B) lumberman
  • (C) edge
  • (D) roomer
  • (E) traveler
View Correct Answer
 Answer:  D.

3. LEERY

  • (A) obscene
  • (B) uncontrolled
  • (C) wicked
  • (D) suspicious
  • (E) sheltered
View Correct Answer
 Answer:  D.

4. OVATION

  • (A) speech
  • (B) applause
  • (C) egg dish
  • (D) misjudgment
  • (E) exaggeration
View Correct Answer
 Answer:   B.

5. CORPULENT

  • (A) ruddy
  • (B) spiritual
  • (C) bloody
  • (D) overweight
  • (E) gluttonous
View Correct Answer
 Answer:   D.

6. DIVERT

  • (A) behave
  • (B) amuse
  • (C) annoy
  • (D) arrange
  • (E) disclose
View Correct Answer
 Answer:   B.

7. SUPERFICIAL

  • (A) fantastic
  • (B) family ties
  • (C) real estate
  • (D) well
  • (E) without depth
View Correct Answer
 Answer:   E.

8. COMBATIVE

  • (A) honesty
  • (B) posture
  • (C) constructive
  • (D) correction
  • (E) argumentative
View Correct Answer
 Answer:  E.

9. TRUCE

  • (A) treaty
  • (B) peace
  • (C) pause
  • (D) amnesty
  • (E) silence
View Correct Answer
 Answer:   C.

10. INTRIGUE

  • (A) plot
  • (B) jolly
  • (C) dishonest
  • (D) greedy
  • (E) strict
View Correct Answer
 Answer:  A.

11. SPECTRUM

  • (A) rainbow
  • (B) prism
  • (C) range
  • (D) magnifier
  • (E) idea
View Correct Answer
 Answer:C  .

12. PERILOUS

  • (A) dangerous
  • (B) waterproof
  • (C) frightening
  • (D) poor
  • (E) perfect
View Correct Answer
 Answer:  A .

13. INSENSITIVE

  • (A) brief
  • (B) lacy
  • (C) uncaring
  • (D) servile
  • (E) sad
View Correct Answer
 Answer: C  .

14. BENEFICIAL

  • (A) bad luck
  • (B) helpful
  • (C) blessing
  • (D) thanks
  • (E) enlightenment
View Correct Answer
 Answer:  B .

15. AMORPHOUS

  • (A) insomniac
  • (B) drug-free
  • (C) shapeless
  • (D) headless
  • (E) unloved
View Correct Answer
 Answer: C  .

16. PALTRY

  • (A) silo
  • (B) larder
  • (C) fowl
  • (D) foul
  • (E) meager
View Correct Answer
 Answer:   E.

17. QUANDARY

  • (A) swamp
  • (B) prey
  • (C) argument
  • (D) nausea
  • (E) puzzlement
View Correct Answer
 Answer: E  .

18. STERLING

  • (A) genuine
  • (B) plated
  • (C) excellent
  • (D) shiny
  • (E) heavy
View Correct Answer
 Answer: C  .

19. TIC

  • (A) click
  • (B) twitch
  • (C) check mark
  • (D) insect
  • (E) gam
View Correct Answer
 Answer:  B .

20. VALET

  • (A) manservant
  • (B) bootblack
  • (C) chauffeur
  • (D) doorman
  • (E) rascal
View Correct Answer
 Answer: A  .

Download SSAT Synonym Practice Test Printable PDF

Document Type Download Link
Free Editable Doc File
Free Printable PDF File

See also